Svet sportskih igara

Dobrodošli na moj blog

23.09.2020.

TEŠKOĆE I GREŠKE KOD PRIMO-PREDAJE LOPTE U FUDBALU

TEŠKOĆE I GREŠKE KOD PRIMO-PREDAJE LOPTE U FUDBALU

 

     Izvolite; pročitajte, zastanite, razmislite, kritikujte, dopunite i upotrebite. Neka ovo bude pomoćno  polazište za proveru svoga znanja i stava o fudbalskoj igri.

     Fudbalski video snimci i sadržajna statistika od neprocenjive su pomoći kao i koristi u ispravljanju grešaka. Na dobroj analizi igara bazira se dobra priprema za sledeće utakmice. I gledanje uzornih utakmica uz stručan komentar, dobra je prilika za formiranje racionalne vizije o igri.

Moguće greške  u prosečnoj igri; A. Pre predaje lopte; 1.čekanje loppte u mestu 2. čekanje na pogrešnom mestu. 3. u sporom kretanju. 4. kretanje u pogrešnom pravcu. 5. neoslobođeni od pratioca. B. Nesiguran prijem; 1. gubljenje lopte. 2. lopta kao „smetnja“. 3. Problematično vođenje a. 4. je li potrebno zadržavanje lopte. 5. ostati u mestu posle predaje lopte – isključiti se iz igre. C. predavanje lopte; 1. neprecizno dodavanje lopte (3-5 varijanti). 2. nepravovremeno dodati loptu saigraču. 3. pogrešne lokacije oba igrača. 4. nepotrebna ili neuspela varka. 5. neuspešni driblinzi. 6. neizbeći faul (prekid igre). Dakle, navedeno je  oko 20 mogućih grešaka kod primo-predaje lopte u vremenu  manje od 1 sek. do 3 sek.    Najzahtevniji zadaci u igri jesu tačna, pravovremena i na pravo mesto predavanja lopte aktivnim saigračima. Ako raste napadačka akcija i izmiče kontroli branioca, dolazi se u povoljnu šut-poziciju. Gde i kad primiti loptu, to je pitanje uspešnosti tekućih aktivnosti napadača i odbranbenih sposobnosti branioca. Besprekorna tehnika igrača i znalačka uputstva sposobnog trenera, mogu ostvariti cilj – da se postigne gol.

Manje zapaženi, a važni zadaci; 1. svaku primo-predaju lopte ostvaruju „trojke“. 2. ne vodi se dovoljno računa o međusobnoj udaljenosti igrača. 3. Trčati (otkrivati se) tamo gde nema nikoga. 4. Koliko je važno sve videti, još je važnije morati sve predvideti. 5. Agresivne napadače kad se brane već ispred protivničkog „16“, treba malo „prošetati“ i tako ih „izvlačiti“ da bi se stvorio slobodan prostor u sredini terena. 6. ofsajd zona je idealan prostor za prijem lopte, što danas niko ne koristi. 7. loše otkrivanje (asistiranje) jedna je od crnih tačaka igre. 8.U 90% slučajeva igrači primaju loptu u mestu, pa tako, uvek i svi – počinju iz početka. E, tu nema igre.

 

     Sve što je ovde navedeno i čini se kao teško, složeno, nejasno, to dobrom treneru mora biti jasno, a sve če se iskazaće  kroz prikazanu igru i golove.

Ocena uspešnosti svakog igrača počiva na sledećem „tronošcu“: 1. besprekornoj tehnici vladanja loptom. 2. kretanju i racionalnim aktivnostima u prostoru i vremenu. 3. Primenjenom stepenu moralno-voljnih sposobnosti. Sve tri grupne aktivnosti mogu biti prikazane kroz statistički učinak. Najmerodavnije sportske vrednosti su rezultati i uspesi. Njihovi predhodnici su mnogobrojne i raznolike teoretske postavke koje upućuju na odgovarajuće radno stvaralaštvo.

 

 

 

 

23.09.2020.

PREPOZNAVANJE OBAVEZNOG, LEPOG I KORISNOG U SPORTSKIM IGRAMA


PREPOZNAVANJE OBAVEZNOG, LEPOG I KORISNOG U SPORTSKIM IGRAMA

    

Izdvojimo četiri grupacije ljudi koje su zainteresovane za prikaz, sadržajnost i lepotu u sportskim igrama. Prvi su gledaoci, ali o njihovim očekivanjima kao i zadovoljstvima sada ovde neće biti reči. Druga grupacija su treneri i njihovi stručni štabovi. Treći su autori stručne literature, i njihov rad sada ne komentarišemo. I, četvrta, naša interesna grupacija jesu medijska plejada sportskih novinara.

     Da bi o zbivanjima u sportskim igrama govorili ili pisali, moramo ih dobro poznavati u celosti, ali i u detaljima. Svi koji o sportskim igrama javno govore ili pišu, neophodna im je sposobnost prepoznavanja bitnih i ključnih vrednosti koje igrači ispoljavaju u individualnom i ekipnom kreiranju igre. Sposobnost prepoznavanja ili „čitanja“ igre, najpotrebnija je trenerima, jer mogu neposredno kroz trenažni proces uticati na sadržaj i kvalitet igre.

 

Propusti trenera i medija

     Treneri, ocenjujući minule utakmice ne ukazuju dovoljno jasno na ključne činioce i nedostatke zbog kojih se gube utakmice, a najbolji dokaz za to jesu činjenice, da se isti nedostaci ispoljavaju i na sledćim utakmicama. Upravo zbog problema sa prepoznavanjem obaveznog, korisnog, elementarnog sadržaja graditeljskog u sportskim igrama, napisan je ovaj prilog. O svim nedostacima u fudbalu i rukometu bilo je reči u mnogim ranije objavljenim prilozima.

Probleme sportskih igara uvek neko dosta dobro poznaje, pa mu se treba obratiti za pomoć. Nadležan vrhovni „učitelj“, organ, ili pojedinac, morao bi pomenute probleme sportskih igara da zna i da korisno reaguje.

     Mediji su prvi pozvani kritičari sportskih igara koji u velikoj meri svojim zapažanjima mogu uticati na prikaz i razvoj sportskih igara. Svi voditelji i komentatori utakmica, kao i pisci komentara, moraju biti dobri poznavaoci sportskih događaja koje prate. Nažalost, u većini TV prenosa utakmica, pominju se samo imena igrača prilikom primo-predaje lopte, a o njihovom učinku nema komentara. Većina TV prenosa liči na radio prenose. I pisani komentari su nedovoljno analitični i nisu sugestivno korisni. Dilema, da li se medijski učesnici ustručavaju, ili su nedovoljno stručni, to je uvek gubitak i sportski nedostatak. Povremeni gosti medijskih voditelja, retko kad imaju nešto korisno da kažu, što bi kritički pojasnilo viđeno i ne daju očekivane savete.         

     Kao što se sve što je vrhunsko teško dostiže, potvrđuje se i u sportskom novinarstvu. Zahtev, da je potrebno dobro poznavati neku sportsku igru, da bi se na nju uticalo, potvrđuju mnogi treneri košarke, odbojke i vaterpola (na ovim prostorima), koji sadržajno i slikovito komentarišu utakmice. Takvih komentara i ocena nema u fudbalu i rukometu, gde su mnogobrojnije greške nego uspešne akcije pojedinaca i prikazi dobrih i racionalnih igara ekipa.

 

Dakle, greške moraju najpre biti prepoznate da bi se ukazalo na njihove posledice i, savetovalo kako da se otklone. Mnoge greške su specifične jer su iznuđene nepažnjom i neznanjem saigrača, koji se pravovremeno i na dobrom mestu ne otkrivaju. Kad nema dobrih fudbalskih i rukometnih škola, onda u igrama njihovih polaznika mora biti mnogo nedostataka, i sve negativnosti se jasno ispoljavaju. I, na kraju, trebalo bi svima biti jasno, da grerške u sportskim igrama mogu zapažati i otkrivati samo oni koji dobro poznaju suštinu, smisao i cilj posmatranog.

Svet sportskih igara
<< 09/2020 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
162374

Powered by Blogger.ba