21.SVETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO(ž)-SRBIJA 2013.G

 

     Ovo prvenstvo biće zapamćeno po ubedljivim pobedama reprezentacije Brazila u svih 9 utak-mica i trijumfom u poslednjoj minuti finala protiv Srbije. Moglo bi se u ovoj utakmici govoriti i o sreći, ali to ne bi bilo – sportski. Jer, ako se sreća ne može“uhvatiti”, nesreća se krije u greška-ma  koje treba naučiti izbegavati.

Igračice Brazila kao da su letele, a ne trčale, pa se činilo da ih uvek ima – igrač vise. Tehnički i fizički su odlično pripremljene, imaju dobro organizovanu igru, poletne su i izuzetno borbene. Prednjačile su u široko postavljenom napadu i brzom prenošenju lopte pre nego što krenu u ukrš-tanja ispred protivničke zone, tražeći prilike za šut na različite načine, prolazeći kroz protivničku zonu, ili proigravajući pivota. Brzi protivnapadi su njihovo prvo oružje, ali i brzo vraćanje. U zo-nskoj odbrani vešto iskaču kad treba, a oštre su u kontaktima do krajnjih granica. U svim eleme-ntima igre manje su grešile od protivnika i tu je bio ključ pobeda. Osnovno samopouzdanje ekipi su davale dve odlične golmanke.

 

Ekipa Srbije ima odlične igračice na svim pozicijama, pa čak, i po dve. U više navrata morale su spontano ispoljavati samoinicijativu i šutirati na gol po svojim procenama, jer su im uputstva i pomoć sa klupe bila više nego skromna. Sadašnji trener ove ekipe nije dovoljno dobar tvorac igre i njen voditelj. Najveći nedostatak ispoljen je u njihovoj igri primenom zonske odbrane 6×0, što se najbolje videlo u igri protiv J.Koreje, kad su napravile 9 penala. I još nešto je neobjašnjivo: u prvih 5 utakmica, nisu ni jednom pokušale igrati zonu 5×1, kad “jedinica” ometa i ruši protivnič-ki napad. Ako za to ima opravdanaj (a nema) igranje zone 6×0 forsirale su i ostale ekipe, a to je  možda  najveća slabost na ovom šampionatu. Najbolji demonstratori “jedinice” u zoni 5×1 bili su svojevremeno T. Dušebajev i (Š) E. Robinson(F). Rukometašice, konkurišite za “jedinicu”.

     Plasman ostalih ekipa je realan u odnosu na prikazane igre, uz izvesne oscilacije zbog smena generacije u skoro svim timovima.

 

Novo vreme (i igrači) – stari rukomet

     Ženski rukomet u svemu sledi igru muških ekipa, pa su im nedostaci i greške isti. Istorija se ponavlja, pa sve slabosti proističu iz neshvatanja, da je suština borbe u sportskim igrama borba za prostor i vrema, o čemu je detaljno pisano u prethodnim prilozima. Osim pomenute slabosti sa zonskim odbranama, i dalje se ne “upotrebljavaju” krila, varke, povratne lopte i sve što je vezano za šutiranja, kao i mnogi drugi prateći detalji. Nedostatak verodostojne statistike je očigledan.

 

Zaključak

     Iste slabosti i nedostaci prate rukomet već decenijama. Govorimo o dva vremena: nekad i sad.

Nekad; Tragedija je za današnji rukomet što su zanemarene neke izuzetne tehničko-taktičke vre-dnosti nekadašnjih generacija, tako da neke detalje igre iz toga perioda, danas ni slučajno ne mo-žemo videti. Uskoro će tome biti posvećen poseban prilog na ovom mestu.

Sada;  Nedostaci u igrama današnje generacije odnose se na neiskorišćenost  njihovih  sposobnosti, jer su pogrešno usmereni u shvatanju igre, pa zapostavljaju veštinu, a ističu  snagu i brzinu (koja se pretvara u brzopletost). Ključno pitanje je – nedostatak dobro obučenih trenera. Za utehu, isti problem prati sabrata ove igre – fudbal.

 

Komentariši