beats by dre cheap

EURO-2020.GOD. RUKOMET - MUŠKARCI

EURO - 2020.GOD. RUKOMET – MUŠKARCI

 

     Na stvaralaštvo možemo biti upućeni odgovarajućim znatiželjnim pitanjima, koja mogu da potiču od određenih ideja. Takva  tvorevina je i rukomet. jedna od sportskih igara. Preskočimo njegovu istoriju i ocenimo ga danas, ove 2020.god. po prikazu na ovogodišnjem evropskom prvenstvu za muškarce. Danas, posle mnogo decenija njegovog igranja, umesto da govorimo o vrhunskom, lepom i dopadljivom prikazu, sa žaljenjem možemo  konstatovati, da nikad nije bio na tako -„niskim granama“. Jer, to nije više časna sportska igra, već neki novi borilački sport. Postao je i prljav na specifičan, nov agresivan način igre u napadu, a još mnogo gori u odbrani, sa „specijalcima“ za defanzivne akcije. Opširno o ovim i drugim detaljima pisano je ranije u više priloga ovog bloga. Navedimo  nekа zapažanja sa minulog, ovogodišnje prvenstva.

Navodna iznenađenja

     Recimo, da je iznenađenje nekvalifikovanje u 2. fazu takmičenja reprezentacija Francuske, Danske i Rusije. Zašto bi to bilo iznenađenje kad je to posledica prikaza njihovih igara i trenutnih sposobnosti. Moglo bi se još preciznije reći,  da je to njihova - stranputica.

Još očigledniji pokazatelji. Neke ekipe koje su ušle u drugi krug takmičenja, sad su zastale, pred vratima završnice. Zanimljiva je činjenica, da su sve ekipe igrale prilično neshvatljivo promenljivo, od dobrog prikaza igre u nekim utakmicama, do neprepoznatljivosti. Pojedinci su blistali igom i golovima, ali ih u sledećoj utakmici  nigde nije bilo. Zašto se to dešavalo? Zato što nije bilo stabilne osnovne koncepcije igre (OKI). Ali, u sasvim drukčijem sistemu igre – u frontalnom napadu na zonu, program je mnogo raznovrsniji i lako prilagodljiv svim situacijama i raznovrsnim sistemima odbrane.

     Postojeći sistem napada sa agresivnim nasrtanjem napadača na branioca, ni uz veliku toleranciju suđenja – nije bio produktivan. Jadno je izgledalo kad je jedan poznati igrač „ušao u igru“ da pomogne svojoj ekipi golovima, što je i učinio, ali je istovremeno bio dva pute isključen i „pravio penale za protivnika“. Primećeno je da  su sada svi igrači naučili, izvinite na izrazima – da tabaju i makljaju, pa je ishod u takvoj igri uvek neizvesan.

Naziralo se i nešto lepo

     Povremeno, na nekoliko utakmica ekipa koje su ušle u drugu fazu takmičenja, primećeno je da su se bekovi povlačili unazad i uširinu izvlačeći tako branioce u polje, pa su time dobijali veći slobodan manevarsko-napadački prostor. Nažalost, takve aktivnosti malo su se primenjivale.

Fenomen – golmani

     Skoro da je postalo pravilo, da o ishodu utakmica najviše odlučuju golmani. Za većinu pobeda oni su najzaslužniji. Treba naglasiti da su se golmani često isticali braneći dobre šuteve napadača. Ali, bilo je previše loših šuteva, čak u telo golmana, što se nije smelo dešavati dobrim igračima. Precizno rečeno, ako se dobrom igrom ne dolazi u dobre šut-pozicije, što je osnovni zadatak igre, teže će se postizati golovi.

Zatajila TV

     Prenose utakmica nedovoljno stručno vode komentatori, a vrhunac njihovog nezapažanja važnih i bitnih činjenica je propust što ne upozoravaju reditelje prenosa na veliku grešku; što nikad ne vidimo famozni – brzi centar! Jer, ponavlja se prikaz gola, ili reakcije publike! A brzi centar se često izvodi nepropisno, što se ponekad slučajno može videti, kad napadači prelaze na protivničku polovinu terena pre lopte sa centra. Pomenute greške reditelje TV prenosa su – internacionalnog karaktera, pa se dovodi u pitanje njihova regularnost i nedobronamernost. 

Sagledavanje pomenutih i ostalih propusta

     Celokupna današnja rukometna populacija još uvek ne shvata, da je suština igre –borba za prostor i vreme, da bi neko od igrača došao u povoljnu priliku da šutira na gol. Samo ispravno shvatanje suštine igre navešće nas na ispravan izbor sadržaja rada s kojim ćemo osposobiti igrače za racionalnu igru. Današnju igru vodi brzina i snaga, umesto da je to – veština, a sa „sluškinjama“- snagom i brzinom. I rukomet se mora igrati najpre i najviše – glavom.

Samoukost trenera - neminovno i igrača

     Bilo kakvo učenje je dodatno težak proces – ako nemaš od koga da (na)učiš. To se stalno potvrđuje u rukometu. Uzajamna zavisnost i uticaj su spona učitelja sa učenicima. Današnji rukomet nema učitelje kao što ih imaju košarka, odbojka i vaterpolo, pa zato ni rezultate. To rukometno pitanje danas miruje! Mnogobrojni nedoučeni rukometaši, zato neće dostići svoj zenit.

Konačan poredak vrha

1.Španija 2.Hrvatska 3. Norveška 4. Slovenija. Poredak je relativan. Generalno obeležje igre; neprimereno zahtevima racionalne funkcionalnosti zbog pogrešnog znanja, na podlozi neiznuđenih grešaka. Opet ponovimo; rukomet je na dnu. Doviđenja na sledećem (Copy) prvenstvu.

    

 

 

 

Svet sportskih igara
http://vunik.blogger.ba
29/01/2020 16:14