beats by dre cheap

NIKOLA JOKIĆ - FENOMEN NBA LIGE

NIKOLA  JOKIĆ – FENOMEN  NBA  LIGE

    

Svedoci smo aktuelnog košarkaškog „čuda“, vezanog za Nikolu Jokića igrača Dalas Negetsa NBA ligaša. Za opštu korist, ovo je pokušaj da se to „čudo“ pojasni. Divimo se i pričamo već dosta dugo o njegovoj atraktivnoj i korisnoj igri, a sigurno je da to potiče iz njegove izuzetne ličnosti. On je košarkašku igru  shvatio na nepogrešivo racionalan način. Pišući ovde već dugo o problemima sportskih igara, više puta je ukazivano na 3 osnovna načina igre: 1. Ja, pa ja 2. ja, pa ti 3. ti, pa ja. Objasnivši treći način igre, sad bi mogli reći Jokićev, biće nam jasna i prva dva. To što Jokić sada radi – igra, nije zatekao u NBA ligi, nego je on to u nju „doneo“. Nepoznato nam je, da li je takav odnos prema igri rezultat njegovog razmišljanja, ili je to od nekoga naučio.

     Jokić izlazi na poziciju posta gde može; od svakoga da primi loptu, ali i da je svakome može dati. To rade i mnogi drugi igrači, ali kako! Jokić najpre, ovo treba istaći, gleda kome može dati loptu – poželjno je da to bude igrač u kretanju ili u prodoru prema košu. Kao drugo, vrlo spretno se oslobađa svog čuvara i prodire ka košu. I kao treće rešenje, sam šutira sa poludistance, a često se izvlači za šut trojke.

Obilato upotrebljava varke pokretima tela, zamasima ruku s loptom. Sve radi uvek s pravim osećajem mere, pa ga je zato nemoguće neutralisati. Izuzetno je pronicljiv i pravovremen u svim aktivnostima. Uvek pronalazi najbolja rešenja za trenutne okolnosti. Niko u hali, pa ni on ne zna šta će uraditi sledećeg trenutka, to će biti svakako nešto najracionalnije. Ovakav Jokić je unikat i verovatno da će imati sledbenike. Nezamislivo je u ovom trenutku, kakva bi to igra bila, kad bi svi igrači igrali kao Jokić . U sportskim igrama nije sve u poenima, golovima, koševima, mnogo je važnije kako se oni postižu, da li ih je moguće uopšte sprečiti. Jer, moć i nadmoćnost, ili kao suprotnost, nemoć, ima veliki moralno-voljni uticaj na tok igre.

 

Reakcije posmatrača

     Jokićeva igra nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Gledaoci su oduševljeni i ne interesuje ih puno – šta kako i zašto, o njegovoj igri. Ali, mediji bi morali bar donekle pojašnjavati gledaocima – čitaocima, tri upitne reči predhodne rečenice.Nažalost, oni to ne čine, jer ne razumeju ono što gledaju. Ako medijski komentatori ne objašnjavaju Jokićevu igru, to bi trebalo više da čine košarkaški treneri i da eventualno primenjuju u svom radu ono što ovaj igrać pokazuje. Uzroci u svakom zaostajanju leže u samom poćetku rada – stvaralaštva, u shvatanju njegove suštine. Kada, i ako još neki igrači Jokićeve ekipe prihvate takav način igre, oni će lakše pobeđivati svoje rivale. U svakom slućaju, Jokićeva igra več je postala preporuka kako treba igrati.

U sledećem prilogu biće otvorena nova pitanja koja su aktuelna u sadašnjem profesionalizmu sportskih igara.

 

 

Svet sportskih igara
http://vunik.blogger.ba
24/02/2020 09:47