beats by dre cheap

KORONAVIRUS, FUDBAL I RUKOMET


KORONAVIRUS,  FUDBAL I RUKOMET

 

O naslovu – na kraju priloga, da bi njegova poruka bila prihvatljivija i korisnija.

     Fudbalski funkcioneri do sada su se više bavili sobom (afere), nego fudbalskom igrom. Sa velikim zakašnjenjem su najavili promene pravila fudbalske igre. Kad ste u nečemu poslednji, to mnogo govori o vama, a fudbal je poslednja sportska igra u kojoj se ipak najavljuju  promene pravila fudbalske igre. Ovo kašnjenje govori o čelnicima i struci, da ne shvataju suštinu ove sportske igre (borba za prostor i vreme), kao i u sposobnosti njenih nosilaca – igrača, kako bi igra bila još lepša, atraktivnija za igranje i dopadljivija za gledanje. Pitanje je, koliko će predložene promene biti sveobuhvatne i racionalno osmišljene. U ovom prilogu se predlažu izmene i dopune sadašnjih pravila igre, uz izvesna najkraća objašnjenja.

     U suštini, pravilima fudbalske igre treba: a) definisati igru, obezbedit što bolju

ravnopravnost toka igre i b) maksimalno međusobno zaštititi igrače. Današnjoj gruboj i nesportskoj igri prete i nedopustivo tolerantne sankcije. Crna tačka fudbala je loša strategija, osnovna koncepcija igre (OKI) i sistemi igre, što je propust struke koja zaostaje za vremenom i školom, poredeći se sa drugim sportskim igrama. Struka bi morala da ima svoja, „nepisana“ pravila igre. Crnih tačaka ima previše, a nepisanih pravila premalo.

     Početna, iskrena strast za fudbalom zamenjena je novcem, pa se zato danas  kalkuliše igrom. Nova pravila otvaraju igru i veće su mogućnosti za ambiciozne i pametne igrače da se iskažu. Ponuđeni paket promena je vredan samo kao celina.

 

Ponuda promene pravila fudbalske igre koja predlaže FIFA

     1. Izvođenje auta nogom umesto rukom 2. Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca. 3. Neograničeni broj zamena igrača. 4. Isključivanje igrača na nekoliko minuta. 5. Računanje efektivnog trajanja igre.

Predlog dodatnih sugestija

     Predložene promene od strane FIFA su prihvatljive i odlične, osim drugog predloga, „pozajmljenog“ iz vaterpola, gde to pravilo ima smisla, ali ne i u fudbalu.

Predlažemo.

1. Skloniti (bar privremeno) korner zastavicu prilikom izvođenja kornera, jer je očigledno da tada smeta.

2. Golman treba da vraća sve lopte u igru nogom ili rukom iz slobodnog kretanja.

3. Zabrana grupisanja igrača ispred gola (u 5m) kod izvođenja slobodnih udaraca.

4. Zabrana odugovlačenja igre na razne načine;

    - Posle prekršaja niko više od branilaca ne sme dirati loptu

    - Nedopustivo odustajanje od izvođenja udarca (odugovlačenje)

5. Efektivna igra 2x30 min. – dovoljno je vremena za dobar učinak.

6. Igranje rukom – dileme; treba proceniti ko je koga udario i da li se ruka mogla

„skloniti“ sa putanje lopte.

7. Sudije treba više da sarađuju u presuđivanju kršenja pravila igre.

    - Opkoljavanje sudija treba strožije sankcionisat.

    - Gestikulacija igrača i trenera (klupe) – pozivanje publike, treba  kažnjavati.

8. Tajm-aut – neophodan, jer je višestruko koristan.

9. Osam (8) igrača u polju. Bilo bi više prostora za igru. Igra bi bila ofanzivnija, lakše bi se stvarale povoljne šut-pozicije. Ostale izmene pravila pogoduju ovom predlogu.

10. Neograničena zamena svih igrača – najzad! To bi omogućilo celoj ekipi veći radni učinak i podnošljiv napor.

11. Korekcija ofsajda. Trebalo bi da važi samo u 16m. Sa predhodnom merom igra bi  „otvorila“ prostor i vreme i nametnula napad kao bolju alternativu od odbrane.

Eventualna altrnativa, da ofsajd pravilo važi u visini 16m do aut linija.  

     Trio; 1.Neograničena zamena igrača. 2.Osam igrača u polju. 3.Korekcija ofsajd pravila – mogu biti nesagledivo korisni i preporodljivi za igru.

     Organizacija igre dobija nove dimenzije. Graditelji igre biće najcenjeniji igrači. Svi igrači „imaće više posla“, kreativnosti, ali i obaveza. Glava će biti mnogo više „u upotrebi“. Za nadarene i vredne igrače ovo bi bila prava prilika da se iskažu.

     Ako se boljim pravilima pruža veća mogućnost i bolje okolnosti za postizanje golova, to bi onda bio značajan doprinos unapređenju igre. Jer, kad su uslovi za igru ograničeni, kao što je sada slučaj sa fudbalom i rukometom, igrom dominiraju snaga i grubost, što je sadašnje glavno obeležje pomenutih igara.

      Ono što je učinila zabrana igranja zonske odbrane u američkoj košarkaškoj NBA ligi, to bi u fudbalu bila predložena  korekcija ofsajda – igra bi se otvorila.

     Primenom predloženih novih pravila igre u fudbalu, treneri bi morali mnogo novog naučiti. Najpre, o duhu sportskih igara i o mnogobrojnim specifičnostima.

Rečju, ovo bi bio posve novi, lepši, zabavniji, dopadljiviji. atraktivniji i znatno stimulativniji i odgovorniji fudbal. Novi fudbal u Novom veku.

Još samo, da sve to shvate i razumeju, ili – odu, „dosadašnji kočničari“ fudbala.

 

Koronavirus, fudbal i rukomet

     Običaj je da se neki događaji povezuju i na neki način obeležavaju, zato što su se desili u isto vreme. Čovečanstvo je upravo zadesila velika nesreća sa pojavom korona virusa – da ovde ne komentarišemo taj događaj. Ali, imamo priliku da se istovremeno radujemo, očekivanom preporodu u fudbalu i rukometu, pod uslovom da nam, u ovom trenutku zdrav duh bude sposoban, da predhodno opisano shvati i prihvati. Pomenuti događaji – loši i dobri, su se desili slučajno i istovremeno. Neka ostane za posle njihovo uzročno-posledično proučavanje. Veličajmo zato ono što je lepo, da bi ružno bilo manje tužno.

   Dosadašnje prateće manipulacije i nesposobnosti „voditelja“ izneverili su mnoga

očekivanja mladih pokolenja – zbog loše „skrojenog i sašinenog odela“. Aktuelna pravila fudbalske igre koronavirusnog su karaktera.Njihova promena mora biti sveobuhvatna, bar koliko je u ovom prilogu predloženo, ali sa udarnom „triling“

osnovom, kao okvirom fudbalske igre. Eventualnu „šokantnost“ treba preživeti, a to neće biti teško ako se shvati suština ponuđenih misli i ideja.

     Živi, zdravi i veseli bili!

 

 

 

                                                                 

Svet sportskih igara
http://vunik.blogger.ba
13/04/2020 23:07