beats by dre cheap

TRAŽI SE TREĆI

TRAŽI SE TREĆI

Sportsko novinarstvo i – fudbalsko rukometna sadašnjica

 

     Ocenjujući prikaze fudbalskih i rukometnih utakmica proteklih decenija kao „zaostale i zapuštene“ u odnosu na košarku, odbojku i vaterpolo, u mnogobrojnim prikazima na ovom blogu (vunik.blogger.ba), pomenuto je i „prozvano“ sportsko novinarstvo. Ono je prisutno vrlo skromno, kao – rezultatsko izveštavanje sa osnovnim brojčanim podacima. Analitičkih, istraživačkih, statističkih i kritičkih prikaza, podataka, praktično korisnih – nema.

     Pitanje; zašto novinari ne bi mogli znati više od trenera? Za sve aktere i prisutne u sportskim igrama „tajna“ je u – shvatanju suštine njihove borbe. Ako to za pomenute nije jasno i shvatljivo, racionalne igra neče se ostvariti. Pojmovi; šta, kad, kako – teško, lako, važno – mogu biti crvene ili crne niti igre. Zapažamo li ih?

  Za onim što ne znamo trebamo i moramo tragati. Moja saznanja o problematičnim pitanjima iz fudbala i rukometa obrazložena su u mnogobrojnim prikazima u autorskom blogu. Na sve nedostatke i negativnosti na koje ukazujem godinama, i dalje su aktuelni, a struka ništa ne popravlja! Sada je možda nedovoljno govoriti o neznanju, jer se može govoriti i o sportskom mraku. Mrak su u fudbalu – aktuelna pravila igre. Rukometni mrak u današnjoj igri je kad igrač pre nego što primi loptu, pravi 5 grešaka! Ili, u rukometu čeka, tavori, više od 10 izvanrednih akcija, koje danas nikad ne vidimo ni na jednoj klupskoj ili nacionalnoj utakmici u svetu. Sve je to obelodanjeno i javno dostupno svima. Ali, to su ipak – zahtevne misleće akcije. Nažalost, ovakva neupotrebljivost se može podvesti pod pojam (ne)pismenosti, o čemu je isto tako nešto napisano.

Neuspeh treba uočiti po posledicama, zatim sagledati uzroke, pa odabrati „terapiju“ sa odgovarajućim programima i planovima. Mnoštvo zatečenih sportskih radnika i funkcionera u fudbalu i rukometu ne uočava probleme, jer nemaju  jasnu viziju o njihovom sadržaju. A, takvi vladaju. Upravo, to je najveće sportsko zlo!

 

Traži se treći

Prvi su, najstarija sportska igra  -  fudbal, i  mnogo mlađi „brat“ - rukomet.

Drugi su inicijative i predlozi  za preporod i ozdravljenje fudbalske igre; uz predlog novih  radikalnih promena pravila fudbla, i potreba za radikalnu izmenu igre u napadu u rukometu, što je sve predloženo i obrazloženo u pomenutom blogu.              

Treći član se čeka – otvorenost je za sve koji misle da mogu pomoći unapređenju

ovih igara. To mogu biti pojedinci, organizacije. Najpoželjnije su svakako medijske

sportske redakcije koje mogu imati veliki uticaj na pitanja o kojima se ovde govori. A medijski ljudi gledaju i – ćute! Zašto? Delikatno bi bilo o tome pisati  bez mnogo jasnih argumenata. Moral, etika, hrabrost, znamje – bilo čije, pruža priliku  da se     sadašnjem prikazu igre fudbala i rukometa pomogne. Izvolite!

 

 

 

 

 

 

Svet sportskih igara
http://vunik.blogger.ba
01/05/2020 09:48