beats by dre cheap

TEŠKOĆE I GREŠKE KOD PRIMO-PREDAJE LOPTE U FUDBALU

TEŠKOĆE I GREŠKE KOD PRIMO-PREDAJE LOPTE U FUDBALU

 

     Izvolite; pročitajte, zastanite, razmislite, kritikujte, dopunite i upotrebite. Neka ovo bude pomoćno  polazište za proveru svoga znanja i stava o fudbalskoj igri.

     Fudbalski video snimci i sadržajna statistika od neprocenjive su pomoći kao i koristi u ispravljanju grešaka. Na dobroj analizi igara bazira se dobra priprema za sledeće utakmice. I gledanje uzornih utakmica uz stručan komentar, dobra je prilika za formiranje racionalne vizije o igri.

Moguće greške  u prosečnoj igri; A. Pre predaje lopte; 1.čekanje loppte u mestu 2. čekanje na pogrešnom mestu. 3. u sporom kretanju. 4. kretanje u pogrešnom pravcu. 5. neoslobođeni od pratioca. B. Nesiguran prijem; 1. gubljenje lopte. 2. lopta kao „smetnja“. 3. Problematično vođenje a. 4. je li potrebno zadržavanje lopte. 5. ostati u mestu posle predaje lopte – isključiti se iz igre. C. predavanje lopte; 1. neprecizno dodavanje lopte (3-5 varijanti). 2. nepravovremeno dodati loptu saigraču. 3. pogrešne lokacije oba igrača. 4. nepotrebna ili neuspela varka. 5. neuspešni driblinzi. 6. neizbeći faul (prekid igre). Dakle, navedeno je  oko 20 mogućih grešaka kod primo-predaje lopte u vremenu  manje od 1 sek. do 3 sek.    Najzahtevniji zadaci u igri jesu tačna, pravovremena i na pravo mesto predavanja lopte aktivnim saigračima. Ako raste napadačka akcija i izmiče kontroli branioca, dolazi se u povoljnu šut-poziciju. Gde i kad primiti loptu, to je pitanje uspešnosti tekućih aktivnosti napadača i odbranbenih sposobnosti branioca. Besprekorna tehnika igrača i znalačka uputstva sposobnog trenera, mogu ostvariti cilj – da se postigne gol.

Manje zapaženi, a važni zadaci; 1. svaku primo-predaju lopte ostvaruju „trojke“. 2. ne vodi se dovoljno računa o međusobnoj udaljenosti igrača. 3. Trčati (otkrivati se) tamo gde nema nikoga. 4. Koliko je važno sve videti, još je važnije morati sve predvideti. 5. Agresivne napadače kad se brane već ispred protivničkog „16“, treba malo „prošetati“ i tako ih „izvlačiti“ da bi se stvorio slobodan prostor u sredini terena. 6. ofsajd zona je idealan prostor za prijem lopte, što danas niko ne koristi. 7. loše otkrivanje (asistiranje) jedna je od crnih tačaka igre. 8.U 90% slučajeva igrači primaju loptu u mestu, pa tako, uvek i svi – počinju iz početka. E, tu nema igre.

 

     Sve što je ovde navedeno i čini se kao teško, složeno, nejasno, to dobrom treneru mora biti jasno, a sve če se iskazaće  kroz prikazanu igru i golove.

Ocena uspešnosti svakog igrača počiva na sledećem „tronošcu“: 1. besprekornoj tehnici vladanja loptom. 2. kretanju i racionalnim aktivnostima u prostoru i vremenu. 3. Primenjenom stepenu moralno-voljnih sposobnosti. Sve tri grupne aktivnosti mogu biti prikazane kroz statistički učinak. Najmerodavnije sportske vrednosti su rezultati i uspesi. Njihovi predhodnici su mnogobrojne i raznolike teoretske postavke koje upućuju na odgovarajuće radno stvaralaštvo.

 

 

 

 

Svet sportskih igara
http://vunik.blogger.ba
23/09/2020 09:13