FINALE NA EURO 2012. ŠPANIJA – ITALIJA 4:0

 

Na kraju znamo, da je fudbalska Španija najbolja u Evropi. To se nije moglo desiti slučajno. Pot-vrđeno je ono što se moglo pretpostaviti posle klupskog trijumfa FK Barcelone, prvaka Evrope.

Dramatičnosti je bilo kao nikad do sad i u prethodnim utakmicama. A kakvih smo se samo prog-noza  naslušali, od trenera, fudbalera i novinara.

 

   Pobediti sa 4:0 u bilo kome finalu trijumf je za pobednika, ali više od katastrofe za pobeđenog.

Sve priče iz prošlosti međusobnih utakmica ova dva rivala, pale su u vodu.

Trijumfovalo je  – znanje, što je potvrđeno na najbolji način. Sreći i nesreći u ovoj utakmici, nije bilo mesta.  Moć i nemoć, mogu se meriti samo znanjem i neznanjem. A za neravnopravnošću, treba tragati u – uzrocima. Ili, budimo još precizniji. Pojam – moći u ovoj utakmici, treba zameniti sa pojmom – nadmoć.     

    

     Ovo je bila nepredvidljiva lakoća trijumfa Španaca. Za mnoge je sad iznenađenje ovako ne-ravnopravno finale. Ali, za one koji veruju u istinske vrednosti rada i znanja, sve je bilo normalno i zasluženo. Italijani su u polufinalu protiv Nemaca – trijumfovali, ali dva dana kasnije, u finalu, bili su  – totalno nemoćni. To bi im se desilo da su imali čak i igrača više.

 

Ovo je istorijska utakmica za čitav fudbalski svet. Znanje je trijumfovalo i videlo se, kako treba igrati fudbal. Nažalost, sve viđeno, za mnoge će ostati – neviđeno.

 

Neka se pamti rezultat, ali ova utakmica i prvenstvo zaslužuju da se podvuče crta i, napravi za-vršni osvrt, sto će biti pokušaj sldećeg priloga o EURO 2012.

 

Komentariši