NOVO FUDBALSKO DOBA POSLE EURO 2012.G.

 

 

      Sigurno je da će 2012. god. biti istorijska fudbalska prekretnica i renesansa, zahvaljujući FK „Barcelona“ na čelu sa trenerom Gvardiolom i saradnicima. Dobro je što je njihovu igru sledila i raprezentacija Španije, pa je trijumfalno osvojila titulu prvaka Evrope. Tako je na najbolji način potvrđena vrednost nove igre. Zato, u fudbalu više ništa neće biti kao pre, bar za misleće trene-re i igrače.

      Od 8 reprezentacija u završnici, Španija se po igri znatno razlikovala od ostalih ekipa, koje su samo u pojedinim utakmicama donekle zadovoljile očekivanja svojih pristalica.Nije preterana procena, da bi Španija danas pobedila i reprezentaciju Evrope. 

Konstatcija: trijumfi  Španaca su rezultat predanog i osmišljenog stručnog rada.        

      U krajnjem, nije se desilo ništa radikalno novo. Sve se vratilo na početak, na logičnu i jedno-stavnu i prirodnu zakonomernost kretanja tela (igrača i lopte) u prostoru i vremenu.

Jer, ako se želi postići gol, postoji samo jedan pravi i najlakši način. To su nam pokazali Španci.

Skidamo im kapu!!! 

 

Racionalni zahtevi u sportskim igrama

     U prethodnim prilozima o EURO 2012.g. pominjane su tzv. crne tacke i nepisana pravila igre.

     Ono što se u fudbalu ponavlja najveći broj puta, jeste primo-predaja lopte. To mora biti dove-

deno do savršenstva, da bi pomenuta radnja urodila plodom – golom. Sa njom se dobija ,ili gubi utakmica.

     Da bi uspešno sledili neku ideju o igri, potrebno je precizirati šta se u njoj :

1. mora znati 2. treba znati i 3. šta je potrebno znati.

     Povežimo ove zahteve sa fudbalom.

     Poenta racionalne igre kod primo-predaje lopte, jeste u moranju:

1. Da se igra prvom loptom (1 dodir u 90% slučajeva)

2. Da lopta „pase“- da se mora dodavati po tlu (travi)

3. Da se saigrači na vreme otkrivaju (u kretanju).

     Ova tri opredelenja smo stalno gledali u svim utakmicama Španaca. A ono što nismo videli,a utkano je u ova tri moranja, jesu zahtevi koji se isto tako moraju primenjivati. A njih je na dese-tine, grupisanih i sistematizovanih po metodološkim trenažnim zahtevima.

     I još jedno – mora se.

     Barcelona je demonstrirala – uvek napadačku igru. Napadaju kad  imaju, ali i kad nemaju loptu, čak po 3 igrača kidišu na protivnika sa loptom. 

     Sve što su Španci pokazali, bila su kolumbovski  jednostavna rešenja.

 

      Neke reprezentacije i klubovi usvajali su samo ponešto od racionalne igre i, srazmerno tome su uspevali, što je ipak bilo zapaženo, ali nedovoljno.

 

2:0 za Španiju i Barcelonu  protiv Evropljana

     Špancu su u 2012. g. bili na jednoj strani, a sve ostale reprezentacije i klubovi, na drugoj. Rezultat je poznat – 2:0 za Špance. Pobedile su njihove racionalne ideje. Nadajmo se da će od sada, za fudbal i njegove poklonike sve biti drukčije i bolje.

     Mnoge dosadašnje fudbalske ideje, na čelu sa „italijanskom bravom“, ili igra sa jednim „špic-em“ u napadu otići u prošlost, a njihove zagovornike, do juče hvaljene, biti (možda) sramota svojih ideja o fudbalu.

      Pametni ljudi u košarci, odavno korekcijom pravila, isključuju opstrukcijske ideje o igri.

 

 

Kako slediti Iberijce

     Opet ponovimo, da je polazište u sportskim igrama u shvatanju suštine, a to je – borba za prostor i vreme, da bi neko došao u povoljnu šut poziciju.

Na ovoj ideji, dakle teoriji, treba oživotvoriti racionalnu igru, osmišljenim programima.

Tek tada se dobra obučenost igrača- tehnički pragmatizam, može  oplemeniti i upotrebiti kao funkcionalni racionalizam.

 

Gornje navode su prvi shvatile vođe FK Barcelona i to ponavljajući u više utakmica, dokazali    kao nešto neuporedivo bolje od dasadašnje igre.

Sledimo ih, to čak i moramo, da ne bi postali – otpisani.

 

O OSTALIM UČESNICIMA PRVENSTVA

 

Italijani kao finalisti, čelnici su „2. lige EURO 2012.g.“ U zadnje dve utakmice doživeli su trijumf (protiv Portugalije) i debakl u finalu protiv Španije. „Test“ je bio – nepogrešivo precizan.

Nemačka mašina je blokirala i otkazala u završnici, najpre na psihološkom planu, a zatim i na terenu. Ispostailo se, da sve ekipe imaju iste motore.

Portugalija se oslanjala najviše na Ronalda. On nije velika radilica, već je igrač inspiracije i trenutka.    

Hrvatska je sa dobrim trenerom Bilićem, je „nedopečena“ekipa. A njeni igrači – nisu na  zemlji.       

Ostale ekipe bile su slabije od „gornjeg dela tabele „2. lige“ EURO 2012.g.

 

Pouka za sve osim za Španiju:

Nema druge nego najpre naučiti kako se mora igrati, ako želiš uspeti. I, samo – raditi, raditi, i raditi – učiti od dobrog ućitelja.

 

Komentari

   Za vreme trajanja prvenstva, naslušali smo se raznih izjava i mišljenja mnogih trenera, igrača,

sportskih novinara i drugih. Mnogi treneri (i „treneri“) događaje su komentarisali sa – navijačkog stanovišta običnog gleraoca, a ne sa pozicije struke. Žalosno je bilo slušati i čitati njihove izjave.

Njihove ocene i procene su bile apsolutno promašene i neprimerene onome što smo svi gledali. Ključne i bitne stvari oni – nisu videli, pa ni viđeno, objektivno nisu mogli  komtarisati. Pričali su prazne priče. Verovatno zato što su i oni su izdanak ovog fudbala. A, i oni neka  – uče.      

 

Da se ne izostavi

Još neko je prisutan u fudbalu, bez koga se ne može, ali sa kim ima dosta problema. To je – novac. I to veliki novac. Ima ga više nego u bilo kojoj drugoj sportskoj igri. Ali je nepravedno raspoređen. Njim upravlja i postiže sve što želi poseban soj nevidljivih i nedodirljivih ljudi. Roba su: na prvom mestu – marketing, kako se danas kaže, zatim igrači, pa treneri. Nažalost, sa tim novcem se ne školuju treneri ni fudbalske škole, pa su nam zato sportski proizvodi skromni.

     Fudbal je zloupotrebljen kao područje delatnosti, za bogaćenje najveštijih. A ima ga dovoljno za sve, samo nije raspoređen po racionalnim  potrebama. Jer, dobra škola bi mogla biti dobar i profitabilan proizvodni fudbalski pogon“.

     Pitanje je, može li se ova fudbalska oblast bolje urediti za dobrobit svih. FK Barcelona je in-vestitor svoje škole i pokazala je kako bi trebalo raditi.

 

Toliko o EURO 2012.g. koji je konačno ukazao na nove vrednosti i mogućnosti razvoja ove igre.

Najveće obaveze i odgovornost imaće od sada – FIFA i UEFA.  

                                                                                                                                                                                                                                                     

1 komentar

Komentariši