DVE FUDBALSKE MOLBE I JEDNO IZVOLITE

DVE FUDBALSKE MOLBE I JEDNO – IZVOLITE

 

     Opšte je poznato da je današnji fudbal opterećen mnogobrojnim problemima. Ovom prilikom zadržaćemo se i obrazložiti samo tri važna, ne označavajući ih koliko. Radi se o pravilima fudbalske igre; 1. o broju igrača u polju. 2. o stalnoj izmeni svih igrača iz protokola tekuće utakmice i 3. o ofsajdu. 

 

Broj igrača u polju

     Po aktuelnim pravilima sada u polju igra 10 igrača. To je praktično 20 igrača na igralištu. Predlažemo, da u polju igra 8 igrača. Obrazloženje: Gledali smo ove godine i jesenas nekoliko utakmica najboljih evropskih ekipa, u kojima su igrači pokazali besprekornu tehniku vladanja loptom, maksimalnu pokretljivost i veliku  borbenost. Ali. zbog mnoštva igrača na relativno malom prostoru, prevelikom „gustinom“ igrača, bilo je teško odmah proslediti prvu loptu jednim dodirom. Igra se nije mogla razviti. „Bunkeri“ su pokazali svoju punu vrednost.

     Sa 8 igrača u polju, maksimalnom širinom i dubinom kretanja svih igrača, uslovi za igru bili bi mnogo povoljniji i učinak sigurno mnogo veći. Ovaj problem lako je proveriti na trening utakmicama. Uopšteno rečeno, u trenažnom procesu se čak preporučuje vežbati uz odstupanja od aktuelnih pravila igre.

 

Stalne i neograničene izmene svih igrača iz protokola utakmice

     Najpre pitanje; Zašto samo u fudbalu nisu dozvoljene stalne izmene svih igraća?

Ovo pravilo se dopunjuje sa prethodnim, oba omogućuju daleko veći učinak igre, a napor se ravnomernije raspoređuje.

 

Ofsajd zona

     Aktuelno ofsajd pravilo je diskutabilno. Za fudbalske neznalice i poluznalce, to je „zabranjena zona“ u koju oni lako upadaju. Ne treba biti puno vidovit, pa u taj prostor pravovremeno ubacivati kratke ili gugačke lopte i utrčavanjem saigrača, naročito sa krilnih pozicija, tako upotrebljive lopte ubacivali pred gol.

Ovo pravilo je je ujedno primer relativnosti i neznanja, kad se pameću rešava zabrana (zamka), koja se pretvara u dobit. Izvolite!

 

     Predložene izmene pravila fudbalske igre mogu znatno olakšati i unaprediti ovu igru. (O predlogu drugih izmena, vidi prilog br. 67.) Sportske igre nisu mogle izbeći tzv. konzervatizam ni modernizam, ali upitni su, prakticizam i racionalizam. Najviše nedostataka ima u fudbalu i rukometu, jer uvek su u pitanju dobri vizionari. Okupljanja zainteresovanih radi razmene mišljenja, iskustava i predloga mera radi   unapređenja u ovih igara, nažalost, nije praksa.

 

     

Komentariši