POSLE EGIPTA – SVETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU (M)

POSLE EGIPTA – SVETSKO PRVENSTVO U  RUKOMETU (M)

Nagoveštene promene u načinu igre

 

     U dosadašnjim  rukometnim previranjima i traženju racionalne igre, mnogobrojni mladi igrači kod više selekcija, nagovestili su promene. Aktuelna igra bazira se na jalovoj brzini (više brzopletosti) kretanja lopte i nasrtanjima napadača na branioce, uz tolerantno suđenje. Navedimo neka zapažanja sa utakmica ovog prvenstva

1. Zapažanje; Novi talas mladih igrača minulog prvenstva, još uvek nedovoljno ubedljivo (nenaučeno) pokušava da „upotrebi“ veštine – varke, što su samo povremeno uspevali. To malo viđenih uspešnih varki, izgledalo je nestvarno. Za današnji ragbi rukomet, varke su svemoćne, i niko se od njih ne može odbraniti.  Varke se kriju u; kretanju, pogledu, zamasima ruke s loptom. Dadaci varkama su povratne lopte, „preskakanja“ u dodavanjima lopte, kao i „zadrške“ pri dodavanju i šutiranju. Navedeno upućuje na zaključak, da rukomet zapoćinje igrom – u glavi.

2. Zapažanje; Osnovno kretanje igrača u sadašnjoj igri je – polukružno sa izmenama mesta bekovske trojke i poznatim završnicama. Zagovarajući način igre sa primenom varki, uspešno se može izvoditi frontalnim napadima na zonu, sa širokim i dubokim polazištima napadača i uz primenu 3 faze napada (pripremna, razvojna i završna). I ovakav način napada nagoveštavao se povremeno u igri nekih ekipa.

3. Zapažanje; Neke „neafirmisane“ ekipe, iznenađivale su favorite dobrom igrom i rezultatima, zahvaljujući nastojanju – da se nadigravaju, umesto primenom gole snage. Bili su zapaženi i neki pojedinci kao spretni tehničari ili efikasni golgeteri.

4. Zapažanje; Skorašnje novotarije – brzi centar, zamena golmana igraćem u polju, potvrdile su besmislenost prikazanog. Kaznu treba da ispašta kažnjeni igrač, ali i ekipa, što se sada „manevrima“ izbegava. Kao po pravilu, u životu, pa i u rukometu, loše novotarije izmišljaju loši „majstori“.

5. Zapažanje: Presudne rezultatske uloge u svim utakmicama imali su golmani.

6. Zapažanje; Na većini utakmica suđenje je bilo pristrasno.

7. Zapažanje; Najprijatnije iznenađenje, dobrom igrom, napravio je Švedski tim.

8. Zapažanje; Neoćekivano najviše je „podbacila“ Norveška ekipa.

9. Zapažanje; Igre bez publike, lićile su na trening utakmice.

10. Zapažanje; – Zaključak; moraju se menjati pravila, a samim tim menjaće se i igra. Polazište svih promena jeste – shvatanje suštine igre.

 

 

 

Komentariši