ZAŠTO IMAMO HAOS RUKOMET I KAKO GA OPLEMENITI

ZAŠTO IMAMO  HAOS  RUKOMET  I  KAKO  GA  OPLEMENITI

 

     Ukazujući na zatečeno stanje u današnjem rukometu, treba istaći da su tome doprineli; 1. Isuviše nedosledna i nehumana pravila igre, koja „idu na ruku“ obesmišljenoj igri. 2 “Moderne“ novotarije – brzi centar i zamene golmana igračem u polju, a sve na bazi sage i brzine. Mnogo toga se „otelo i zapelo“ u današnjem rukometu, a niko ne ukazuje na urušavajuće događaje.

Dilema; svi, ili možda samo jedan

     Idealno bi bilo kada bi svi prihvatili ranije ponuđene racionalne promene radi unapređenja ove igre. To se može učiniti promenom pravila igre, ali i njihovom doslednom primenom. Dolazi u obzir i stručno savetovanje na najvišem nivou i njihov predlog o usaglašenim promenama. Treća mogućnost jeste da promene u igri učini bilo koji klupski trener uz lokalnu saglasnost.

Zbog značajne navike o povodljivosti za većinom, teško je naći dovoljno hrabrog i pametnog pojedinca koji misli svojom glavom, da bi prihvatio ovde ponuđene promene. Otvorena su vrata i medijskim kućama i pojedincima, da ako bolje vide aktuelne rukometne probleme –  reaguju. 

     Gde najviše „zapinje“ u današnjem profesionalnom rukometu

Odgovor: Svuda i u svemu pomalo! A to znači; 1.Vladanjem svojim telom u prostoru i vremenu. 2.psiho-motorici. 3.Primo-predaji lopte sa raznim  varijantama

i varkama. 4.Sa svim varijantama odbrane i napada. 5.Sa osnovnom koncepcijom igre (OKI). 6.Moralno-voljnim sposobnostima.7.Svesnoj radnoj disciplini u igri i trenažmom procesu. 8.Stimulativnim uslovima i okolnostima radne sredine.

9.Više od „jednogodišnje upotrebe“ trenera i igrača. 10.Bogatim statističkim pokazateljima, neizostavnim pratiocima svih utakmica.

     Pođimo od sadašnjeg stanja neke rukometne sredine – od zatečenih posledica, koje moramo imenovati, i istovremeno pronaći njihovu uzročnost. Usaglašeni

pokazatelji su polazište za opredelenje određenih sadržaja i programa budućeg rada

Osnovna manjkavost sadašnje igre jeste  neshvatanje njene suštine, pa iz toga proizlazi njen pogrešan „proizvodni rad“ – spoznaja, kako stvarati povoljne prilike za šutiranja na gol.

Zaključimo; Rukometni nered i haos predugo traju, jer su nesnalažljivost kao i neznanje isuviše veliki. Ova inicijativa pokazuje šta i kako treba raditi. Želja je i dalje ispred nade.Sagledavanje stvarnosti je preteča svakom polazištu. Dok je nas, ima i nade!

Komentariši