VARKE U RUKOMETU

VARKE  U  RUKOMETU

 

     Varke (finte) su zlatne niti u svim sportskim igrama. Njihovom primenom prikrivamo svoje namere, dobijamo u vremenu, osvajamo prostor, otvaramo prolaze prema golu; lopti, sebi, saigraču, oslobađamo se svoga čuvara-pratioca. Rečju – uklanjamo sve „žive prepreke“. Dve osnovne oblasti primene varki su:

1.kod dodavanja lopte – proigravanja i 2.kod lepeze varki pri šutiranju  na gol.

     Treba istaći da se rado, brzo i lako uče i da su omiljene već kod početnika. Nažalost, taj biser rukometa, iz današnje igre je isključen i bukvalno zabranjen. To čine svi treneri, jer navode, da varke usporavaju igru! Ključno opredelenje svih trenera „modernog“ rukometa, jeste što brža primo-predaja lopte, kako bi se našao prolaz igraču s loptom kroz zonu! A to se uopšte ne dešava, jer svima prisutnima na utakmici je jasno ko će primiti svaku loptu. Na vreme otkrivenu svaku akcija – poništava svaka reakcija. Forsirana brzina primo-predaje lopte pretvara se tako u brzopletost, sa velikim brojem grešaka. Tako današnji rukomet opstaje bez varki, a napr. košarka je, nezamisliva bez njih.

     Tu i tamo, možda jedan put u pet utakmica, nekom rukometašu, kad je u napadu,

branilac istrčava ne bi li „presekao loptu“, što napadač iskoristi i napadne taj prostor, a publika se iznenadi lepotom (nenamerne) akcije.

Ovaj nedostatak današnjeg rukometa – igra bez varki, jeste njegova crna tačka br.1. i sramota svih trenera koji varke ignorišu, zabranjuju i brišu.

Tehnika izvođenja varki

     Jedan od najbitnijh detalja kod izvođenja varki je „prikriven“, pa je i to razlog njihove neprimenljivosti. Naime, ima povremenih pokušaja da se varka primeni, ali izođač u tome ne uspeva, branilac se ne „upeca“! Zašto? Zato što mu izvođač varke

nije za to dao priliku; između najave namere i njenog izvođenja, nije napravio potrebnu pauzu, zastoj, da bi se branilac „upecao“. To se lako može naučiti.

Primeri primene varki u rukometu

Primo-predaja lopte; 1. Vrlo je efikasno kad  protivnik pokuša da „preseče“ loptu napadača dubokim istrčavanjem iz zone, napadač to iskoristi tako što povede loptu u novo stvoreni slobodan prostor i učini nešto primereno datim okolnostima. Uopšte, primena varki u razvojnom periodu igre, znatno remeti svaku odbranu.

2.Sledće dve varke izuzetno retko viđamo na današnjim utakmicama;  To su; 1.   „preskakanja“ loptom prvog do sebe i 2.“povratne“ lopte, vraćanjem lopte istom igraču od koga smo je primili, s tim, da sve to što bolje prikrijemo. Moguća je i treća („bomba“) kombinacija – primena u jednm  potezu obe opisane varke. U dva obilaska lopte oko zone, neka od ovih varki, morala bi se primeniti. Da bi što više otežali protivniku da se brani, obaveza napadača je da „upotrebljava“ krila, za koja postoji sjajan i bogat program, čak, 2 efikasne varijante koje danas niko ne izvodi!

Šut varke, imaju veliki učinak. Moraju se što češće primenjivati, jer na taj način olakšavamo svoju napadačku ulogu. Svakom šutu  moguće je varkom „prokrčiti“ put lopti kroz zonu protivnika. Sadašnji način polukružnog napada sa izmenama mesta bekova, omogućuje 5 atraktivnih završnica, koje danas niko ne primenjuje.

Primena varki sa sveobuhvatnom veštinom su osnova na kojoj se razvija racionalna igra. Naspram ove preporuke, današnja igra počiva na brzini i snazi, pa smo svedoci kako to izgleda i u kojoj meri je to sportska igra. Shvatanje preporučenog i učenje istog, za današnje učitelje rukometa, za sada je, najblaže rečeno – nejasno. Istina je da za to ima nekoliko neprihvatljivih razloga: nema se vremena zbog „jednogodišnje upotrebe“ trenera i igrača, potrebne stručnosti u radu, „prečica“.

Varke pogledom su neverovatno efikasne, ako se dobro naučene. Evo opisa izvođenja; Najpre, u trenu, odaberemo primaoca lopte, „snimimo sve podatke o njemu“, a zatim „napadno“ pogledamo nekoga drugoga (poželjno je na drugoj strani), pa loptu ipak uputimo  prvobitno odabranom.

Deveterci. Kaznenih udaraca na svakoj utakmici ima – na pretek. Svi se danas izvode – formalno i bezopasno po gol branioca. Međutim, kao što se kaže u fudbalu, da je korner „pola gola“, tako bi se moglo reči i za deveterac u rukometu,

-kad bi! Preporuka: 2-3 igrača napadača stojeći na mestu prekršaja na liniji od 9m prikriveno dodaju loptu saigraču, koji iz zaleta skače u vis neometen ispred svog zida, koji se hitro povlači prema bloku odbrane, ima mogućnost da šutira na gol, ili započinje neku uvežbanu akciju napada. Tih akcija ima dosta i uspešno se mogu realizovati. Ali, i to treba, i može se naučiti.   

Produktivnost iz deveteraca može biti velika do te mere, da se branioci mogu zamisliti nad ovim udarcem. Sa golovima  iz ovakvih akcija teško je miriti se. Međutim, današnji rukomet je deveterce – „ugasio“! Jedan klub, izvođač ovih udaraca, bi ih „oživeo“. Tim pre što danas ima dosta dobrih skok – šutera.

Zaključak; Dva su problema u pitanju kad je reč o varkama u rukometu: 1.Ne shvata se njihov značaj i doprinos igr, što je kamen spoticanja ove igre, pa se pojavljuju neke besmislene novotarije i, još se nazivaju . „modernim“! i 2.Ako bi bile načelno prihvaćene, potrebno veliko učiteljsko znanje.

Komentariši