BOLJA PRAVILA – BOLJA IGRA

Rukomet – korekcija linije od 9m

     Isprekidana linija od 9m na obe strane igrališta izlazi na uzdužne linije pre korner ugla i time stvara jedan problem bogatijem razvoju igre. Naime, kad se izvodi slobodan udarac sa isprekidane linije od 9m, niko od napadača ne sme biti u prostoru između linija 6 i 9m, što obavezuje krilne igrače da napuste svoja mesta u uglovima igrališta i – izlaze u polje ispred linije od 9m. Predlaže se, da kad linija od 9m dođe na 0,5m od uzdužne linije, da se produži pravo prema gol-aut liniji, da bi krilni igrači mogli ostati u svojim uglovima i tako taktički umnogome pomoći napadu svoje ekipe. Time bi i izvođenje slobodnog udarca sa 9m bila veća opasnost po gol branioca i primorala ga da razmisli o grubim faulovima kad se brane. U ovakvim novim uslovima, kad se igra sa igračem manje u odbrani, mnogo lakše bi se postizali golovi. Košarkaši su sličnu ispravku linije od 6m za 3 poena na opisan način ispravili, što se pokazalo kao dobro rešenje.

Odbojka

Četiri dodira lopte

     Odbojka je specifična sportska igra, gde pravila postavljaju mnoga ograničenja, pa je možda zbog toga i zanimljiva za igranje, ali i za gledanje. Najveći limit jeste dozvoljenost samo 3 dodira lopte. Da bi igra bila zanimljivija, atraktivnija, bolja za nadigravanje i neizvesnija, predlaže se, da se dozvoli 4. dodir lopte, što bi produžilo napad, ali bi nastalo mnogo novina na tehničkom i taktičkom planu igre.

Bočni udarac lopte

     Na ovaj način može se servirati, ili poslati 4. loptu na protivničku stranu. Iz bočnog položaja, iz počučnja, zamahom opružene ruke , blago povijenom šakom, udariti padajuću loptu izbačenu pre toga s jednom ili obe ruke – iznad glave. Specifičnost takvog načina udaranja polte jeste njena lučna putanja, rotacija, velika brzina i brzo spuštanje lopte, što deluje iznenađujuće. Ovo se brzo uči. Ovaj udarac se može primeniti prilikom serviranja i prilikom slanja 3. lopte protivniku. Prihvatljiv je kod mlađih uzrasta kad još nisu „dovoljno ojačali“.

Doprinosi i razvijanju psiho-motornih sposobnosti igrača.

„Bacanje kugle“ u odbojci

     Sledeći način odbijanja lopte u odbojci sličan je bacanju kugle, kad iz počučnja udaramo loptu donjim delom polusavijene šake, sa davanjem rotacije lopti, čija će putanja biti parabolična. Na ovaj način moguće je servirati, ili poslati treću loptu protivniku.

     Oba udarca, u svakom slučaju su bolja od „poklon serve“, kad se formalno servira, što se uvek završi lakim poentiranjem protivnika.

Za pohvalu je da odbojka ne oskudeva  dobrim trenerskim kadrom.

Sugestije

     Radna pozicija tehničara kao po pravilu nalazi se u sredini linije napada. Zašto?

Silom prilika 3. lopta se diže često sa bilo koga dela terena, i to vrlo uspešno. Zašto se tehničar bar ponekad ne bi našao na boćnim pozicijama, pa odatle dizao lopte svojim napadačima? To bi taktički obogatilo napad i otežalo odbranu.

     Više bi trebalo graditi „koreja“ završnice, a ne samo u iznuđenim prilikama.

     Kuvanih završnica je u praksi premalo, a prilika podosta, tim pre, što su često najbolja rešenja.

     Tehnika. „Čekić“ je apsolutno primaran način prijema serve i smečiranih lopti, ali zašto se prsti više ne koriste kod dizanja lopti, jer je to ipak bolja tehnika? Povodljivost je izgleda u pitanju.

     Primereniji nazivi. Zašto tehničara ne nazivamo dizačem,kad je ova reč primerenija njegovoj ulozi. Ili, zašto korektor, kad bi preciznije bilo reći smečer.  

     Fer plej.“Sumljive“ situacije, najčešće dodir lopte, sudije proveravaju na monitoru. Zašto igrači ne bi u duhu fer pleja dizanjem ruke tu grešku priznali?

Komentariši