SUGESTIJE-ZA UNAPREĐENJE ODBOJKE

ODBOJKA – SUGESTIJE ZA UNAPREĐENJE IGRE

     Aktuelna pravila svih sportskih igara oblikuju i usklađuju ravnopravnost igre za obe ekipe. Zašto se godinama čeka da bi se pravilima nešto novo, ako je korisno i lepo promenilo, ili dopunilo? Isto tako, dugo se čeka  da treneri primene neku novinu u igri. Pozabavimo se sugestijama nekih noviteta u igri koji bi je ulepšali i učinili atraktivnijom, neizvesnijom, lepšom i dopadljivijom.

     Radna pozicija tehničara kao po pravilu, nalazi se na sredini mreže što je postao puki šablon. „Treća“ lopta se često, silom prilika, diže sa bilo koga dela terena – i to vrlo uspešno. Zašto se tehničar, ne bi bar ponekad, namerno, našao na bočnim pozicijama, pa odatle dizao lopte za smečiranje? To bi znatno obogatilo napad i otežalo odbranu protivniku. Smečiranje, kao poenta igre, zadaje mnogo problema: Najveći je kada je lopta podignuta isuviše blizu mreži, pa se i tada standardno smečira – neuspešno, umesto da se primeni neko  alternativno rešenje. Uopšte, mesto gde pod datim okolnostima podići loptu za smečiranje, veliki je i složen zahtev završnice odbojkaške igre. I velika majstorija!

„Kuvanih“ završnica u praksi je premalo, a iznuđenih prilika, kao najboljih rešenja ima dosta. „Koreja“ završnice mogu biti izuzetno korisne i nekad najbolja rešenja. Takve završnice liče na rukometni šut, koji može biti izuzetno snažan i precizan. Tehnika; „Čekić“ je apsolutno primaran način prijema serve i smečiranih lopti, ali zašto se „prsti“ više ne koriste kod lakih lopti, jer se njima bolje vlada i „vara“ loptom protivnik. Fer plej; Kad su u pitanju sumnjive situacije, najčešće dodir lopte, sudije to proveravaju na monitoru. Pitamo se, zašto igrači ne bi u duhu fer pleja to priznali dizanjem ruke? Nekad je to bio običaj.

Serviranje; Uspešnije serviranje je veliki dug današnje odbojke; U pitanju je pasivna serva, sa visokim procentom neuspešnosi (u mrežu). Isuviše pasivne serve –„na tacni“, najčešće se vraćaju uspešnim „penalima“ protivnika! I, to se sveti motivacionim i malodušnim činiocima, kao i samopouzdanjem. Nedavno je bila pominjana – bočna serva iznad glave, kao vrlo efikasna i laka za naučiti. Serviranje se mora popraviti, jer to su teški ili laki poeni.

Naj… apel, predlog, molba – 4. dodir lopte! Za čuđenje je zašto se danas  igra samo sa 3 dodira lopte. Mogućnost 4. dodira lopte znatno bi unapredila igru, jer bi to bila alternativa i neizvesnost završnice. Ta mogućnost umnogome bi obogatila taktičke varijante napada. Na primenu ove mogućnosti ne bi se smelo dugo čekati.

Nazivi nekih tehničkih aktivnosti, ne zvuče prikladno, pa bi tu trebalo izvršiti korekciju, i ne tako imenovati radnju – smečiranje. Zašto tehničar ne bi bio – dizač, kad on to jeste. Kuvanje je slikovit izraz, ali i muvanje ne bi bio loš! Penal slikovito

govori kao o kazni za prethodne nedovoljnosti igre.

     Odbojka je lepa i atraktivna sportska  igra i uvek se može nešto unaprediti, a dolaze novi igrači(ce), koji su sve sposobniji i moćniji.

Komentariši