FUDBALERI JOŠ UVEK TRAŽE SEBE

FUDBALERI  JOŠ UVEK TRAŽE SEBE

     U dosadašnjim napisima o uzrocima i posledicama događanja u fudbalu

detaljno je sve opisano i obašnjeno. Strpljenja i upornosti u opisu i objašnjavanju novih događanja, ima još. Biraju se novi uglovi posmatranja kao i nove činjenice. Pojasnimo naslov ovog priloga; na koga se odnosi to što sledi. Pitamo se; 1.Ko su akteri? 2.Šta rade? 3.Zašto to rade? Subjektivno i intimno, o sveukupnosti ove teme, jedan pojam je najjasniji i koji može sve objasniti, a  to je –pamet!     

1.Ko su akteri, samim tim i krivci u fudbalskoj igri? Bukvalno, to su svi oni koji vode ovaj sport, i igrači koji rade to što rade. 2.Šta rade? Umesto da se nadmeću u veštini baratanja loptom, i nadigravaju ko će dati više golova, svi  igrači brane svoj gol i dosta im je 0:0, a ako bude 1:0, dobro došlo! 3.Zašto to rade? Zato što ne proveravaju svoj rad, tačnije, okolnosti pod kojima rade jer, pravila u fudbalu su najlošija u odnosu na ostale sportske igre. To im se dešava, jer ne shvataju suštinu sportskih igara, a to je, borba za prostor i vreme, pa zato onda izostaje racionalno stremljenje, dobar putokaz i izbor dobrog programa rada.  

Najkraće pojašnjenje problema u sadašnjem fudbalu; I najbolje svetske ekipe našle su se sa prikazom igre pred – zidom! Stale su. Ne može se dalje. Pokazale su u međusobnim susretima sve što je lepo u fudbalu – osim golova! Zašto? Dva su velika razloga u pitanju: 1.Totalno defanzivna igra i 2.Neminovno loš prikaz  igre! Primenom sistema igre – svi u odbranu, na malom prostoru se nađe po 20 igrača!  Tada su šanse za postizanje gola  minimalne. Razlog je u pravilima igre. Rešenje ovoga problema je – kolumbovsko! Treba smanjiti broj igrača u polju sa 10 na 8. Ta promena povukla bi i druge promene pravila, kao najpoželjnije, neograničenu izmenau svih rezervnih igrača, kao što je to slučaj u svim sportskim igrama.  Tada bi sve bilo drukčije i bolje.

     Aktuelna fudbalska „kula od karata“, ima očigledno dobro „vezivno tkivo“, kad ovakva tako dugo opstaje. I konzervativci im daju značajnu podršku.

Ako je ćutanje znak odobravanja, onda gledaoci i mediji „pomažu „ napred opisane fudbalske događaje. Živimo i dalje u uverenju da će se sagledati stvarnost i fudbal sutra biti bolji i lepši nego što je danas.

Komentariši