KOVID RUKOMET-EVRO 2022. M

V

KOVID RUKOMET – EURO 2022. M

     Zbog pandemije korone, nastupom novih, mladih igrača, nastavilo se sa starom osporavanom igrom opisanom na ovim stranicama. Zbog sadašnje neracionalne igre, mnoge ekipe (pa i autsajderi), ubedljivo su pobeđivale favorite. Zašto i kako se to dešavalo? Zato što su neki treneri davali dobre savete svojim igračima; bili su uspešni u primeni nekih akcija, a u odbrani su uspešno neutralisali protivnika. Ekipa sa najviše takvih utakmica osvaja prvenstvo. Jer, ništa se još uvek  kao trajna vrednost nije utemeljilo. Smisao takmičenja nije da formalno dobijemo prvaka, na bilo kom nivou i kategoriji, već da igra bude osmišljena, racionalna, dopadljiva, bolja od današnje.

     Rukomet sa frontalnim načinom napada i primenom desetina drukčijih, novih, načina primo-predaje lopte, mogao bi biti najlepša sportska igra na svetu. Nažalost, i Vujović i Horvat, zaboravili su kako je njihova generacija igrala. Neshvatljivo je, šta je učinio i koliko štete rukometu naneo jedan običan pojam – moderno!  

     Nikako da shvatimo da sadašnja rukometna igra nije dobra, jer niko ništa ne preduzima, zato što ne prepoznaje prave i korisne sadržaje ove igre. Na ovim stranicama odavno se ukazuje šta i zašto nije dobro, šta bi trebalo preduzeti i kako igrati. Nada, da će neko sve to shvatiti i dalje opstaje na ovim stranicama. Opet, za utehu, fudbal ima mnogo lakši polazni problem, pa ga ta moćna organizacija  ne rešava. Čak, i u čuvenoj američkoj NBA ligi, sve je lepo samo na prvi pogled.

     Životna praksa svih stvaralaca potvrđuje da svaki rad mora neprekidno biti pod kontrolom, ali i da se može i mora neprekidno unapređivati, shodmo sve većim sposobnostima njegovih aktera. Trebalo bi da smo svi u rukometnom okruženju  preduzimljviji i da ga bolje poznajemo i prave vrednosti prepoznajemo.

     Svi snosimo neoprostivu odgovornost što rukomet danas nije bolji nego juče, već neprekidno gubi svojstva napredovanja i dopadljivog nadmetanja.

Komentariši