NBA I NIKOLA JOKIĆ

NBA I NIKOLA JOKIĆ

     Može li Nikola Jokić nešto menjati u NBA košarkaškoj Ligi? (Ne usuđujemo se reći – unaprediti je). Mnogo je američkih košarkaša ušlo u njenu istoriju, obeležavajući to statističkim pokazateljima, na 1. mestu po broju datih koševa, po broju asistencija, blokada, skokova, otetih lopti i još nekih aktivnosti.

     U NBA Ligi, individualnost je u prvom planu, jer se prilikom sklapanja ugovora vrednuju i plaćaju kao profesionalci sa odgovarajućim učinkom. Individualna igračka lepota i maštovitost, ne cene se kao u evropskoj košarci.

Tipiča NBA košarkaš igra isključivo po sistemu – „Ja, pa ja“. Drugi sistem – „Ja, pa ti“, nije zapažen. Treći sistem „Ti, pa ja“ nije afirmativan u značajnoj meri i na Nikolin način raskošan. Nikolina igra je „novotarija“ za NBA košarku.

E, sada postoji!

     Došao u Ameriku „neki“ Nikola Jokić i – odmah zasenio sve sa  novim načinom i sistemom igre: „Ti, pa ja“! I, dodao još neke svoje sposobnosti, pa niže li niže „specijalitet“ NBA Lige – „tripl dablove“! Nikome nije još uvek jasno kako to postiže? I, niko ne može da ga zaustavi. Za sada se ne nazire, da se još neko u NBA ligi još neko ističe takvom igrom. Jer, takav odnos prema „receptu“ Nikoline igre, nastaje, razvija se i uči u ranoj, razvojnoj fazi učenja košarke, od nekog dobrog poznavaoca ove igre.

Kako doživeti Nikolinu igru?

     Dve su realne mogućnosti; 1.Kao afirmaciju pojedinca, nove zvezde košarke i 2.Kao afirmaciju i unapređenje sadašnje igre. Druga varijanta je prihvatljivija, ali za to mu je neophodna velika podrška nekog afirmisanog trenerskog imena, da bi njegova igra bila prihvaćena i afirmisana u NBA Ligi.

Ustvari, priča o pojavi Nikole i njegovoj igri, tek je počela. Za sada, svi gledaju, dive se i čude njegovoj čarobnoj igri. Stav i preporuka, da ga treba slediti, još se nisu čuli. „Mi“, još uvek nije nadjačalo „Ja“! To tek treba da odluči – publika i, neko još moćniji i uticajniji – mediji. Jer, oni mogu sve! Zavisno, kako će opet, „neko“ (zlo)upotrebiti Nikolinu, nesporno dopadljivu kolektivnu košarku!

Veza između košarke i šaha

     Ukažimo na sportsku spontanu vezu između košarke i šaha. I šahovski laici čuli su za „šahovska otvaranja“ od kojih zavisi usmeravajući tok igre, i to je velika šahovska lekcija. I u košarci postoji osnovna koncepcija igre (OKI). Za sada je još uvek primaran već pominjan „Japajaizam“, ali Nikola demonstrira primenu igre po meri „Ti, pa ja“, koja omogućuje primenu mnogih kretnji i, važno je istaći – varki, rukama s loptom, telom, nogama i – pogledom! Slikovito rečeno, pojavilo se novo „oruđe“i raznovrsni „kalibri“.

     Elem, možemo biti zadovoljni pojavom i igrom Nikole Jokića, i poželeti da košarka dobije novo, još razigranije raznovrsje, sa još više lepih koševa.

Preteče prikaza igre Nikole Jokića

     Poznavaocima svih sportskih igara poznato je da se način igre Nikole Jokića „Ti, pa ja“, može primeniti u svakoj od njih. I, to se već desilo; ni manje, ni više, nego u ženskom fudbalu – u svetskim razmerama. Ovo je očigledan previd i za čuđenje, da ovaj hvaljeni način igre nije primenjen u muškom fudbalu.

Hvalospev o ženskom fudbalu objavljen je pod rednim brojem 28 – 17.10.2012.g

u ovom blogu.

Nedostataka i manjkavosti ima u svim sportskim igrama, što je tema za poseban prilog. Sve veće sposobnosti novih generacija struka ne koristi dovoljno.

Komentariši