SVETSKI FUDBAL DANAS – VRLO JE RAZNOLIK

SVETSKI FUDBAL DANAS – VRLO JE RAZNOLIK

Raznovrsne fudbalske škole u svetu

     Na svakom kontinentu igra se drukčije, zbog mnogobrojnih razloga, što u svakom slučaju ulepšava ovu najpopularniju igru na svetu. Opišimo ukratko odlike muškog fudbala u pojedinim delovima sveta.

Južno-američki fudbal

     Na ovom području fudbal je najpopularnija sportska igra i „rasadnik“ je velikog broja izuzetnih igrača. Osnovna karakteristika njihove igre jeste izvanredno izražen individualizam, sistem igre: „Ja, pa ja“! Razlozi za takav pristup igri, indentični su kao i u američkoj košarkaškoj NBA ligi; vrednovanje igre pojedinaca i srazmerna cena na fudbalskom tržištu od strane verifikovanih menadžera. Drugi razlog da tako igraju jeste opšti zahtev publike, koja ceni i voli najviše one igrače koji su u driblingu najveštiji, pa oni stiču najveću slavu i popularnost. Takvi igrači imaju i veliku medijsku popularnost. Kad južno-američke zvezde dođu u Evropu, treneri im malo „potkrešu krila“, da bi se uklopili u kolektivitet. Ipak, oni su u evropskim klubovima nosioci igre, najbolje plaćeni igrači i miljenici publike.

Evropski fudbal  

     U evropskim fudbalskim klubovima igraju najbolji igrači sa svih kontinenata, jer  su tu najbolje plaćeni. Opšta težnja je da se igra što više kolektivizuje. Često smo u prilici da gledamo odlične utakmice. Ali došlo se tiho i neopaženo do nepremostive prepreke, koju, nažalost, većina trenera ne zapaža; zbog tzv. totalnog fudbala i stroge ofsajd zamke, kad se  svi igrači brane i napadaju; dolazi se do suviše velikog broja igrača na relativno malom prostoru, pa se igra ne može razviti, tako da je teško stvoriti povoljnu situaciju za šutiranje na gol. Tragično je što ovu lako uočljivu činjenicu, ne zapažaju ni treneri, ni igrači. Nesagledavanjem ove činjenice, praktično je nemoguće racionalno igrati. Neminovnost je; smanjenje broja igrača u polju na 8, zadržati ofsajd pravilo samo u 16m i uključivanje u igru svih igrača sa klupe. Rečju; potrebna je temeljna promena pravila fudbalske igre.

Ni jedna druga sportska igra nije sputana tako lošim pravilima kao fudbal. Onaj ko to ne vidi, ne razume ni smisao ove igre. O navedenom se nažalost u fudbalu i njegovom okruženju, uopšte ne govori.

Severno-američki fudbal (SAD)

Poslednjih par decenija fudbal postaje sve popularniji na ovom području. Masovnim dolaskom bivših najboljih fudbalera iz Južne Amerike i Evrope, brzo raste broj klubova, kvalitet igre se poboljšava, raste popularnost kod sve većeg broja gledalaca. Klubovi postižu zavidne rezultate u međunarodnoj konkurenciji. Igraju dopadljivo i izuzetno čisto i fer. Podjednako su zastupljene rasne populacije. Brzo i vidno napreduju oba pola, žene su im čak svetske šampionke.

Afrički fudbal

     Na afričkom kontinentu fudbal se brzo razvija kod oba pola, u središnjem, zapadmom i severnom delu kontinenta. Njihovi mnogobrojni igrači igraju u najboljim evropskim klubovima. Izrazito se ističu kao samostalci, sa izuzetno razvijenim psiho-motornim sposobnostima i visokim tehničkim znanjem. Više vole da igraju kao „ja“, nego kao „mi“.

Azijski fudbal 

     Na ovom području fudbal je mlada sportska igra u dosta velikom je zaostajanju. U muškim klubovima ima dosta stranih trenera i igrača, koji su nosioci igre. Žene sa ovog područja se daleko više ističu od muškaraca i postižu zapažene šampionske rezultate u svetskim razmerama.   

Problematična pravila

     Sve sportske igre imaju zadovoljavajuća pravila, ali izuzetak su fudbalska i rukometna, o čemu je detaljno pisano u prethodnim prilozima, navodeći nedostatke, ali i ukazue na dobra rešenja. U ženskom fudbalu se ne zapaža velika manjkavost aktuelnih pravila, jer su njihove, mahom žene treneri ukazale igračicama na mnogobrojne „male stvari“ i „crne tačke  fudbalske igre“, i došli su do – racionalne igre i učinka. Takve korekcije i intervencije čine i neki treneri muških ekipa. Niko na žalost ne uočava veliku mogućnost korišćenja praznog ofsajd prostora. Pravila sportskih igara, velika su „krojačka muka“.

Komentariši