IZA SPORTSKOG PARAVANA

IZA SPORTSKOG PARAVANA

Nedopustivi propusti u svim sportskim disciplinama

     Mnogi sportovi se upražnjavaju već dugo godina, ali još uvek ih prate pravila sa dosta manjkavosti i nedostataka. Izuzetak je košarkaška organizacija, u kojoj se na vreme reaguje i otklanjaju se nedostaci ili zloupottebe, što je za svaku pohvalu. Za razliku od košarke, današnji fudbalski svet se nalazi u zabrinjavajućem stanju mirovanja, sa nedovršenom igrom, zbog nedopustivo loših pravila, pa je tako uskraćena kreativna i vrhunska sportska igra. Ukažimo na neke sadašnje probleme.

I-Ofsajd zaslužuje preispitivanje

     Fudbalski ofsajd u svakoj utakmici stvara izvesne probleme i polemike, u smislu verodostojmosti, što se danas rešava var-sistemom. Ovim pravilom želi se zaštititi ekipa koja se brani, da napadač ne bi dao nefer gol! Ne komentarišemo dosadašnja događanja o primeni ovog pravila. Postavimo ključno pitanje; „Da li je uopšte ovo pravilo potrebno? Bez ovog pravila, bilo bi više golova! Zašto bi to smetalo igri.

Alternative fudbalskom konzervatizmu kad je ofsajd u pitanju, mogle bi biti; 1- da se ofsajd primenjuje u 16m, ili 2. u 5m (sa povećanom zaštitom golmana).

Generalno, neophodno su potrebne temeljne  izmene ali i dopune pravila fudbalske igre, a ključna promena bi bila, igra sa 8 igrača u polju.

II-Izmena pravila auta

     1.Zašto se uopšte, od početka ove igre, aut izvodi rukom, kad je to – nogometna igra? I to ne treba polemisati, jer je nerazumno! 2.I druga aut nerazumnost: Zašto je lopta u autu, kad pređe zamišljenu (!) vertikalu  iznad graničnih linija igrališta? Zašto se autom ne definiše dodir lopte tla, ili predmeta van igrališta (kao u košarci). Posebna je priča o sadašnjem nakaradnom izvođenju auta, što ide na dušu trenera!

III-Sudije

     Sa usvajanjem sugestija o ukidanju aktuelnog ofsajd pravila i pravila auta, predlaže se, da utakmicu vode 2 sudija u polju igre i 1 administrator, ako bi se usvojilo pravilo neograničene izmene svih igrača sa klupe (protokola).

IV-PENAL; jeste – nije!

     Na ulici, nered, gužva, tuča! Posle, sudija pita: „Ko je koga udario“? Pa tako treba postupati i u fudbalu, pitati, ko je koga udario, lopta ruku, ili ruka loptu, što je lako utvrditi. Ne mora ruka uvek „biti uz telo“, jer to nije njen prirodni položaj, ona je uvek u funkciji kretanja tela. Ovaj mali problem uvek „podiže veliku prašinu“ i pokazuje naše nepoznavanje suštine fudbalske igre.

V-Pasivnost sportista

     Zbog loših pravila u fudbalu, trpi igra. Svaki sportista, naročito vrhunski, ako uči i radi, takmiči se sa razumevanjem, mora bar idejno nadgraditi ono što već zna, ili zalagati se za neka unapređenja i inovacije u disciplini u kojoj se takmiči. Treneri ćute, a prvi bi morali ukazivati na nedostatke u pravilima ove igre.

VI-Sportsko novinarstvo 

     Udruženja sportskih novinara u idealnoj su prilici, da se više angažuju oko praćenja, primene i sugestija oko iznene i unapređenja nekih pravila u sportu.

Nedovoljno je biti samo sportski izveštač. Svi sportski novinari bi morali biti još i istraživači, analitičari i predlagači novina u sportskim igrama.

VI-Profesionalizam u sportu

     Za dugotrajnu motivaciju za rad u tako teškim i složenim okolnostima, treba dosta znanja, a ponekad i sreće. Sportski profesionalizam je teško i zahtevno zanimanje. Individualna, visoko zahtevna tehničko i psiho-motorna sposobnost je u službi osnovne koncepcije igre (OKI), koju kreira trener, a to treba izražavati pobedama u nizu utakmica. Tako se pojam – igra, sve više pretvara u pojam – rad! Organizovati takav sportski život je složen i težak proces. Prilika da se greši ima dosta. Krajnji uspeh, zavisiće od što manje načinjenih grešaka. Iznad svega u tekućem radu, lebdi odgovornost, što je možda odlučujući činilac. Srećom, i to se može dobro naučiti!

     Profesionalni sport prate mnogi velemoćni pojmovi. (Ne)Uspeh zavisi i od broja grešaka, ali pre njih i od, često neprimetnih zabluda. Sve u svemu, učenici (igrači), ali i njihovi učitelji (treneri), ne mogu biti uspešni bez dobrih znalaca – mentora.    

     U traganju za vrednostima, usamljeni pojedinac, može osmisliti neke nove vrednosti, ali njihovo ostvarenje uspešnije može  realizovati ekipa saradnika.

Svako stvaralaštvo mora se neprekidno proveravati. To nepogrešivo mogu pokazati statistički pokazatalji.

     Moglo bi se zaključiti, da sveukupno ljudsko stvaralaštvo, najviše zavisi od Njenog Veličanstva – PAMETI!

Komentariši