ODGOVORNOST U SPORTSKIM IGRAMA

ODGOVORNOST U SPORTSKIM IGRAMA

     Razlog za pisanje o odgovornosti u sportskim igrama jeste međusobna uzročnost i povezanost mnogobrojnih činilaca, koji utiču na razvoj, tok i konačan rezultat utakmice. Nevolje u sportskim igrama počinju od grešaka u primo-predaji lopte. Dilema, samo jedan dodir lopte, ili više radnji, neprekidna je dilema na koju utiču mnogobrojne okolnosti. Ima pojava, da pojedinac  napravi više grešaka, nego neka ekipa! Učestalost ovih grešaka, u medijima se ne komentariše.

     Pitanje odgovornosti za načinjene greške u sportskim igrama, je pitanje stepena tehničke obučenosti i osnovne koncepcije igre (OKI), što je u nadležnosti trenera.

     Polazište za razgovor o ovom pitanju jeste, prateća statistika (ako je ima). Drugo analitičko traganje jeste zajedničko gledanje utakmice i stručna analiza i komentari trenera. Potonji zaključci imaju neprocenjivu vrednost i pouke, naročito, ako se to radi neprekidno. Brojevi su neumoljivi i precizni pokazatelji učinka. Odgovornost je dakle, nepogrešivo merljiva. Svaki igrač, najpre je odgovoran – saigračima. Zajednički uvid u ekipnu statistiku, izuzetno pozitivno deluje na sve igrače. Pa, ako još i trener prihvati deo odgovornosti za sadržaj statistzike, grešaka će biti manje.

     Najrečitiji primer odnosa nekog igrača prema igri, ispoljava se u njegom kretanju; neodgovorni trčkaraju i imaju suve dresove, a odgovorni i savesni, to je evidentvo – trče (i po 10-tak km. na 1 utakmici).    

     Odgovornost u sportskim igrama može se dovoditi u vezu sa moralno-voljnim, obrazovno-vaspitnim vrednostima, prosvećenošću, inteligencijom… Ruralno ili urbano poreklo mladih, u znatnoj meri utiće na izbor nekog sporta. Izbor će u većini slučajeva biti dobar, a videće se i tragovi porekla.

     U stručnim sportskim štaboviva ima posla za mnoge stručnjake, ali je ipak najvažnija i najuticajnija sposobnost i stručnost prvog čoveka, autoritativnog trenera.(Da, ili ne, brzo će se videti).

     Kako naučiti biti odgovoran? Predlažemo dva načina; 1.Sve igrače istovremeno upoznati sa opštim vrednostima takvog zahteva i 2.Trenažni proces mora biti sadržajan, podobnog tempa i trajanja, zahtevan u svemu, kao da je to neka živa utakmica. Zabluda, „zapeću kad bude trebalo“, neprihvatljiva je.

     Detalji iz teorije igre teško se uče i shvataju. Neki dobri treneri ostavljaju prepoznatljive tragove nekih detalja u igri svojih ekipa. Neprekidno i dugo govorimo (pišemo) o posledicama (začetku odgovornosti) bukvalno loših fudbalskih pravila igre. Pitanje odgovornosti igrača u sportskim igrama evidentno je na svakoj utakmici u onoj meri kako je znao i umeo to da uradi njihov vođa – trener; kako je ovu oblast obrazložio, i sve igrače nečim zadužio. Uostalom, 0vaj detalj igre, je odmah uočljiv i – „Daje rezultate“!

Najbolji u sportskim igrama ne bi to bili, da nisu primerno i evidentno odgovorni!

Komentariši