NOVAK Đ0KOVIĆ I NIKOLA JOKIĆ – U ISTORIJI SPORTA

NOVAK ĐOKOVIĆ I NIKOLA JOKIĆ – U ISTORIJI SPORTA

     Naši velikani Novak Đoković i Nokola Jokić, aktivmi sportisti, zbog uspešne igre ušli su u istoriju sporta. Mi, njihovi zemljaci, ponosimo se njihovim uspesima iz dva razloga: Zato što su ostvarili visoke sportske rezultate i, prikazali neke uzorne detalje u svojim igrama,  koji mogu poslužiti njihovim sledbenicima.

Nikola Jokić. Nikada niko, u najelitnijoj ligi na svetu, u američkoj NBA ligi, tako brzo, i to ponovio, bio najbolji igrač sezone, kao što je to učinio Nikola Jokić!

Šta, kako i zašto? Sistem igre „Ti, pa ja“, je novina za američku košarkašku ligu!

U toj ligi vlada sistem igre „Ja, pa ja“!, da bi po tradiciji dajući što više koševa to bio pokazatelj koliko vrediš, da bi toliko bio plaćen. Nikola primenjuje sistem u kome je usamljen, pa lako postaje najkorisniji igrač lige. Jer, osim što nesebično, najpre „traži“ kome će loptu dodati, a tek potom varkama se osloboditi čuvara, pa proći prema košu, ili sa zatečenog mesta šutirati na koš. A sve to radi sa pozicije „posta“. Često se izvlači iza linije od 6m i uspešno postiže „trojke“. Izuzetno dobro vlada loptom, vrlo je pokretljiv, ima izuzetan pregled igre i zavidnu pronicljivost.   Ispod svog koša – gospodari. Precizna statistika sa „dabl-dabl“ i „tripl-dabl“ govore nepogrešivo o njegom učinku. Na pitanje zašto tako igra, odgovara: „Volim da dajem lopte“! Ne znamo od koga je trenera dobio i prihvatio savet kako treba da igra. Takva naša znatiželja ostaje na čekanju i nagađanju. Jokićevu igru trebalo bi da prihvate svi treneri kao prihvatljivu preporuku osnovnog sistema igre. I ne samo u košarci, nego i u ostalim sportskim igrama, naročito u rukometu i u fudbalu. Sve dosadašnje NBA legende, a bilo ih je mnogo, bile su izraziti i isključivi „japovci“, a Jokić je prvi promovisao sistem igre „Ti pa ja“! A kad bi svih 5 igrača stremilo takvoj igri, to bi bilo veliko ulepšavanje ove, inače lepe igre. Uzajamnost – voleti i znati, iskazala se na najlepši način.

Novak Đoković. Posle naših slavnih naučnika i velekana u oblasti kulture, a u svetskim razmerama, u sportu se istakao Novak Đoković, dospevši čak,  po statističkim pokazateljima, do najboljeg tenisera svih vremena1 Snagom uma i moralno-voljnim vrednostima, izlazio je kao pobednik u mnogim velikim mečevima, čak i onda,  kad je publika bila na strani protivnika, Velik je zato što je takve podvige ostvarivao više puta na svim arenama sveta.

Druge, svetle strane njegovih medalja bile su mnogobrojne humanitarne aktivnosti prema deci širom sveta. Mnogo puta je bio sam protiv svih – i opet uspevao.

Zahvalnost; Mnogo su sportskih pojedinačnih i kolektivni uspeha ostvarili mladi sa naših prostora na šta smo svi ponosni. Ali, specifičnost uspeha Novaka i Nikole jesu velike mogućnosti da ih mladi slede i oponašaju. Ovo je jedinstvena istorijska prilika, da košarkaši na svim pozicijama igre prihvate sistem igre „Ti, pa ja“ što bi još više unapredilo i popularisalo košarku.

Komentariši