STO POKUŠAJA DA SE POMOGNE SPORTU

STO POKUŠAJA DA SE POMOGNE SPORTU

    Ovo je 100. jubilarni pokušaj na ovom blogu, gde se želi pomoći razvoju sporta, iskustvom bivšeg sportiste i srednješkolskog profesora fizičkog vaspitanja. Pisanje je usmereno prema sportskim igrama. Amaterski istraživako-analitički rad, sledile su sugestije kako i šta bi trebalo raditi u pojedinim sportovima, na klupskom kao i na reprezentativnom nivou u svetskim razmerama, bilo je polje rada  ovog bloga.

Bele i crne ovce sportskih igara.

     Situacija i razvojno stanje u skoro svim „belim“ sportskim igrama zadovoljava očekivanja i tu skoro da nema nikakvih problema. Ali, postoje „Dve crne ovce“; to su fudbal i rukomet! O uzročno-posledičnom stanju i situaciji, kao i o predlozima za njihovo prevazilaženje, opširno je pisano u mnogobrojnim prilozima ovog bloga.

Fudbal: Sada samo konstatujemo, da su u; fudbalu crna tačka igre – neprimerena pravila igre;  na 1. mestu: previše je 10 igrača u polju, zbog čega se „igra guši“. Optimalan broj bio bo 8 igrača. Na 2. mestu, upitno je – ofsajd pravilo.  Uopšteno rečeno, aktuelna pravila su za – defanzivnu igru!

Rukomet: Današnji „uniformisani“ rukomet je preobražen u nešto bezlićno i „bez početka i kraja“! Napada se rušilački, skoro uvek s faulom, nasrtanjem na „trapavu zonu“. Kako akteri kažu, ovaj „moderan“ rukomet, sa „brzim centrom“ i zamenom golmana s igračem, je ustvari, ruganje sportu i, liči na – improvizovano zagrevanje na početku treninga.

Rukometni sistem se – raspao!  Voditelji rukometa, sudije i struka – imate reč,

popravite ono što ste pokvarili.      

     Sport je deo našeg života kao; školski, rekreativni, amaterski, profesonalni. Uvek bi trebao biti u službi našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Svi imamo potrebu da se bavimo sportom, ali i mogućnost da mu pomognemo na različite načine. Dobronamernost, pomaganje i davanje, treba da su moto onih koji ga vole.

     Poziv čitaocima ovih redova; Poželimo što većem broju ljudi, da nađu vremena i nogućnosti (makar u sobi ili dvorištu), da se sportski aktiviraju i na taj nači bar donekle zadovolje biološke potrebe za fizičkom aktivnošću i mentalnim zdravljem. Priroda je najlepše igralište na svettu, pa makar u njemu samo šetali.

     Pamet, pismenost, logika, psiho-motorika, treba da vode ljude kroz sportski život. Najpre, i najviše nam treba (i više od 100 puta) Nj.V. Pamet! 

Komentariši