TESAN FUDBAL – BESAN RUKOMET

TESAN FUDBAL – BESAN RUKOMET

Sa 101. prilogom nastavljamo tamo gde smo stali u dosadašnjim pokušajima da se unaprede 2 popularne sportske igre – iz nekih drugih uglova. Svako stvaralaštvo čine mnogobrojni pojmovi. Naše je da ih „otkrijemo“, odaberemo i složimo. To nisu tajne, već uslovi za uspeh. Neznanja će se ispoljavati kao greške. Svako stvaralaštvo, da bi se bolje razumelo, ima svoju azbuku i brojeve. Sve se svodi na „slagalicu“ po određenim mnogobrojnim zakonomernostima. Vođa, tvorac, učitelj, trener ekipe, mora biti školovan i sa igračkim iskustvom i pozitivno  ambicioznim.

Sadašnje vreme ima svoje fudbalske i rukometne ljude, koji su najpozvaniji  i najodgovorniji za stanje u ovim sportovima. Bolji akteri sadašnje fudbalske i rukometne populacije su igrači. Sve do sada, ali i još uvek  su sputani, jer ih ne vode dovoljno stručni i dobronamerni ljudi. A publika – je uskraćena. Mediji, su silno moćni, ali kao saradnici i analitičari, nemušti i nemoćni.

Čarobne igre, a bolesne! – pa su zato tesne i besne.

Čarobne su veštine u baratanju s loptom u fudbalu i rukometu. Igrači su svoje rekli i pokazali, ali i dalje nemaju, pre svega dobra pravila igara, jer su im,“krojači“ katastrofalno loši majstori. A sportska „braća“, košarkaši, odbojkaši i vaterpolisti, baš se lepo igraju. Imalo bi šta da se kaže i o humanosti i vaspitnosti svih igara.

Traže se pojedinci čiji će glas pokrenuti problematična pitanja sadašnjeg stanja. Naslovnice „Tesan i besan“ ne treba objašnjavati, svi ih prepoznajemo. Ovde su upotrebljene  zato da bi delovale izazovno i pokretački.

Iskorak! Kad bi Marina Maljković provela u nekom fudbalskom ili rukometnom klubu samo nedelju dana, posle toga, igra tih ekipa  bila bi neprepoznatljiva!

Kako! da fudbalu ne bude tesno, a rukometu besno?

Pozivamo se, i pomozimo; 1. naukom čovečanstva, filosofijom, njenim učenjem

-logikom“, tj. načinom razmišljanja! I 2. fizika „nudi“ nauku o kretanju tela u prostoru i vremenu. Dve „f“ nauke, pružaju treće „f“ – fantastičnu pomoć! Poziv je otvoren, problemi teški i dugi. Pametni ih mogu rešiti. Sportske, fudbalske, kao i rukometne pameti ima, ali nesportski (biznis) akteri ne miruju i veštiji su. Treba slediti košarkaše, koji sve viruse brzo čiste.

Pozovimo se i na – genetiku! Da bi što lakše shvatili fudbalske i rukometne probleme, slikovito se pozovimo na – genetiku? Preciznije, zapitajmo se, zašto „plodovi“ fudbala i rukometa nisu dobri (subjektivno), da nije možda „ omanulo seme“! Frontalni napad u rukometu je sigurno „bolje seme“.

Sve sportske igre su praktične i dinamične aktivnosti, odnosno, veštine. Ovde ukazujemo na nedostatke u fudbalu i rukometu koje bi trebalo menjati, opisujući njihov sadašnji oblik, Želja da fudbal i rukomet budu bolji sputava se spontano i namerno, nekim nesportskim interesima profesionalne prirode. „Nevine“ igre, ispadaju „naivne“! SOS – ovaj vapaj je fudbalsko-rukometni!

Komentariši