DANSKA S BASKET RUKOMETOM PRVAK SVETA 2023.G

DANSKA S BASKET RUKOMETOM PRVAK SVETA – 2023.G.

Opet ista priča; potvrđeni su dosadašnji navodi o neprimerenom i problematičnom svetskom rukometu. Zadržimo se samo na finalnoj utakmici izme Danske i Francuske (34:29) i tu utaknicu opišimo na 2 primer.

1.primer: Desilo se nešto neverovatno! Obe ekipe odigrale su utakmicu  bez da su „upotrebljavale“ krilne igrače! Da li je to moguće? Nažalost, to smo već videli mnogo puta do sada, pa i na ovom prvenstvu. Izostali su ne samo golovi sa krilnih pozicija, već njihova uloga u igri cele ekipe, u osnovnoj koncepciji igre (OKI)- Ponavljalo se, da u nekoliko uzastopnih napada, bekovi svoja krila nisu pogledali!

2.primer:Bekovi obe ekipe igrali su rukometni basket! I, na kraju, Danci su bili bolji iz dva razloga; 1. Imali su izuzetno raspoloženog šutera (Louge – 10 golova), koji je šutirao; iznenada, prikriveno, brzim kratkim zamahom iz lakta i šake i precizno, a sve u dosta „gustom“ sklopu protivničke odbrane.

2.primer, razlog pobede Danaca jesu loš dan za francuske golmane. Danski šuter se mogao i morao „obuzdati“, pa da postigne manji broj golova, tako, što ga je na vreme trebalo „usporavati“ i uticati na to, da ne donosi odluku o šutiranju, ili da je odlaže. Francuzi su u prošlosti uvek imali igrače koji  neutrališu  opasne napadače.

     Mogli bi se zapitati, zašto su izostale mnogobrojne tehničke i taktičke vrednosti ove igre? Danci kao pobednici nisu blistali ili delovali kao velika i moćna ekipa. Pobedu im je doneo nadahnut igrač Louge. Utakmica je ličila na basket košarku, ali je ovaj put to bio rukomet, kakav ipak ne bi želeli da gledamo. I na svim  ostalim utakmicama bilo je malo sadržajno vrednih rukometnih elemenata funkcionalno racionalne i dopadljive igre.

Komentariši