OSRAMOĆENA SPORTOLOGIJA

OSRAMOĆENA SPORTOLOGIJA

     U nijednoj sportskoj igri nema toliko raznovrsnih načina primo-predaje lopte kao u rukometu. Uz mnogobrojne varke,  lako je izgraditi povoljne prilike za šutiranje na gol.

     Napadači u sportskim igrama treba da se trude da budu vremenski i prostorno  što više ispred branilaca, da bi realizovali svoje namere. Ta želja napadača uslovljena  je mnogobrojnim okolnostima, zahtevima i uslovima. Ključni zahtev da se to realizuje,  jeste da se napada frontalno, gde se sve namere mogu prikriti.

U aktuelnom, polukružnom napadu, sve namere napadača su unapred svima jasne i očigledne, pa su bilo kakva iznenađenja isključena. Ovde se lopta ne dobacije, već se predaje iz ruke u ruku, kao da je štafetna palica! Epilog je, igranje na snagu i silu,  i neshvatljivu toleranciju faulova u napadu. Neshvatljivo je, da hiljade rukometaša(ica), trenera, sudija, funkcionera, tu bruku, sramotu i neznanje – niko ne vidi, pa se ništa i ne preduzima! Sličnu degradaciju igre gledamo i u fudbalu, gde su problem prevaziđena pravila igre.

     Umesto polemiike (važno)

Polukružni napad može biti važna, povremena  povremena taktička varijanta, po korisnosti vredna, recimo, samo 10% u odnosu na 90% frontalne varijante,  Usput, polukružni sistem napada ima 3 sjajne završne varijante koje nikada nismo videli  da neko primenjuje.

     Čarobni tajm-aut

U košarci i odbojci tajm-aut  vrlo često menja rezultatski tok igre. Urukometu se to ređe dešava, jer se verovatno i manje igračima kaže. U ovoj igri njen tok zavisi od raspoloženja golmana i raspoloženih šutera. Fudbal, nažalost, još nema tajm-aut!

     Osramoćena sportologija

Sportske igre s loptom: košarka, odbojka, vaterpolo, daleko su od sličnih fudbalsko

-rukometnih  problema, mada bi se i kod njih moglo nešto unaprediti.  Prve  tri igre su po mnogo čemu vrhunske i uzorne  u svetskim razmerama. Sve zasluge i kritike  

u sportologiji  igara s loptom, idu najpre na imena trenera. Jedni su evropski i svetski  uzori, a drugi, strogo rečeno – grobari!!!

Želja i nada za odgovarajućim promenama u fudbalu i rukometu, predugo su na čekanju. Slova i reči o mnogim problemima, odavno su datumirani, što več ide u istoriju. 

Komentariši