ZAJEDNIČKI FUDBALSKO-RUKOMETNI PROBLEMI I DALJE TRAJU

ZAJEDNIČKI FUDBALSKO-RUKOMETNI PROBLEMI IDALJE TRAJU

     Povod pisanju ovog priliga je upravo završeno Svetsko rukometno prvenstvo za žene. Nažalost, ne može se napisati ništa pohvalno, sve se ponavlja i kao loše opet se potvrđuje. Sve je već detaljno opisano u mnoštvu priloga u ovom blogu. Ovaj put biće „upotrebljen“ prvi put jedan ovovremenski, stalno upotrebljavan termim: sistemska greška.  Pokušajmo ovom pojmu dati odgovarajuće mesto u fudbalu i rukometu, da bi se sadašnje njihove situacije bolje razumele.

Fudbalska sistemska greška. Iako je fudbal toloko dugovečen, još uvek nije definisao primerena i racionalna pravila igre. Neverovatno je da takav propust, još uvek niko nije zapazio  kao smetnju . Teško je zaključiti zašto je to tako. Za početak, dovoljno bi bilo priznati i prihvatiti navedenu činjenicu kao fudbalsku boljku, i tražiti zadovoljavajuća racionalna igračka rešenja.

Košarkaši nam pokazuju kako kroz pravila treba usmeriti i unapređivati igru.

Rukometna sistemska greška je mnogo veća, teža i sveobuhvatnija. Ona je skorašnjeg datuma i zna se ko je i kad to promovisao. U rukometu je bukvalno, u ovom trenutku celokupna igra sistemski pogrešno usmerena, pa to nije više sportska igra.Napadači rušilački, svom snagom nasrću na branioce i iznuđuju pozitivan ishod. Veština, sa varkama apsolutno je isključena, neprimenljiva, samo ponekad je viđena kao slučajno nastala. U opštu sistemsku grešku priključuje se očajno loše i tendenciozno suđenje. I ovakvo suđenje ima svoju genezu.

Neprimeren je i nesportski „brzi centar“ i zamene golmana igračem. To mogu biti samo vežbe na treninzima.      

Zaključak

     Svako stvaralaštvo počiva na određenim zakonomernostima i otkrivanju posledičnih uzroka. Ko shvati suštinu sportskih igara – borbu za prostor i vreme, pomoću logike, lakše će saznati i zaključiti šta, kad i kako, kome  treba prosleđivati loptu. Dakle;  filozofija i fizika biće začeće i daće zamišljeni plod.

Komentariši