PRVI, DRUGI, PA OSTALI IGRAČI U FUDBALU

PRVI, DRUGI, PA OSTALI IGRAČI U FUDBALU

     Fudbalska tema koja sledi, do sada je pomenuta u 2-3 priloga. Sada će biti detaljnije objašnjena, čini se, da je u velikoj meri značajna za sadašnji „nedovršen“

način igre u fudbalu. Mnoge činjenice uz logično razmišljanje, prosto nas navode na rešenje ovog problema. Sledi „snimak“, slikovit opis toka fudbalske igre; zaustavićemo je, pa usporenu, pogledajmo njene delove – tok igre.

Prvi (1.) igrač neka bude onaj, kod koga se trenutno zatekla lopta. Drugi(2.) igrač neka bude onaj koji treba da primi loptu. Slede svi ostali igrači. Napomenimo da će se svi igrači tokom igre naći u pozicijama broj 1 i 2 nebrojeno puta.

     Poenta, suština i presudan trenutak igre jeste prijem lopte igrača br.2 – vreme, mesto i način prijema lopte. Ako sve „dvojke“ dobro odrade svoj posao, igra će biti racionalna. Da bi posao „dvojke“ bio dobro odrađen, ona se mora naći u što većem slobodnom prostoru, i to – u kretanju. Zašto? Pa ako prijem lopte ne bude idealan, imaće vremena i prostora „za popravni“. Opisano je danas fudbalska nepoznanica. Drukčije i ne može biti sa 20 igrača u zbijenom, malom prostoru gde se po inerciji „gomilaju“ i grupišu saigrači napadača. (Često treneri dovikuju igračima „priđi“ mu,  pa se na taj način legitimišu kao „stručnjaci“!

     Dakle, „okvir“ za igru je tesan za 20 igrača. Neminovno, taj broj mora biti smanjen, kao i što treba izvršiti totalnu reviziju pravila igre. Dok se to ne desi, treba zahtev za što veći prostor iskoristiti u sadašnjim okolnostima, naročito „ofsajd prostor“, što je neiskorišćena zamka.

     Potsetimo se na definiciju o suštini sportskih igara – borba za prostor i vreme, koja je ujedno i putokaz  rada. Samo ponekad neka ekipa koristi prostorno – vremenske vrednosti, uz 1 dodir lopte, što uvek daje pozitivne rezultate.

     Opet kažemo; ključni fudbalski problem se može rešiti. Pametni, javite se!

Komentariši